Turci ''na aparatima''

Američki senat usvojio rezoluciju o ''genocidu nad Armencima''

Armenci tvrde da je približno 1,5 milijuna njihovih sunarodnjaka ubijeno između 1915. i 1917. u vrijeme raspada Osmanskog Carstva.
Vijesti / Svijet | 13. 12. 2019. u 08:40 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Senat Kongresa Sjedinjenih Američkih Država, koji predvode republikanci, u četvrtak je usvojio rezoluciju kojom se ubojstva Armenaca početkom 20. stoljeća koja su počinile Osmanlije priznaju kao ''genocid'', formulaciju koju Turska odbacuje, prenosi Al Jazeera English.

Taj potez Senata uslijedio je nakon što je Zastupnički dom Kongresa odobrio sličnu rezoluciju u listopadu ove godine.

Armenci tvrde da je približno 1,5 milijuna njihovih sunarodnjaka ubijeno između 1915. i 1917. u vrijeme raspada Osmanskog Carstva.

Navode da su ta masovna ubojstva ''genocid'', a tu njihovu tvrdnju priznaje tridesetak država.

Turska kategorički negira optužbe za ''genocid'' i navodi da su Armenci i Turci ginuli uslijed Prvog svjetskog rata. Dodaje se kako se smatra da su na obje strane poginule stotine tisuća ljudi.

Nakon izglasavanja u Zastupničkom domu tijekom listopada, Ankara je upozorila Washington da to šteti odnosima dviju država.

''Rezolucija, koja je očito napravljena i objavljena za domaće korištenje, napravljena je bez ikakvog povijesnog ili pravnog uporišta'', navodi se u tadašnjem priopćenju turskog ministarstva vanjskih poslova.

Kopirati
Drag cursor here to close