Mark Milley

Američki general: Afganistan bi mogao biti na rubu građanskog rata

''Moja je vojna procjena da bi se uvjeti mogli razviti u građanski rat'', rekao je Milley u intervjuu za Fox News u subotu u zračnoj bazi Ramstein u Njemačkoj.
Vijesti / Svijet | 05. 09. 2021. u 09:10 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Američki zapovjednik združenog stožera, general Mark Milley rekao je da bi Afganistan mogao biti na rubu građanskog rata i da prijeti ponovno jačanje terorističkih skupina u toj zemlji, prenosi Hina.

''Moja je vojna procjena da bi se uvjeti mogli razviti u građanski rat'', rekao je Milley u intervjuu za Fox News u subotu u zračnoj bazi Ramstein u Njemačkoj.

''Ne znam hoće li talibani biti sposobni učvrstiti vlast i uspostaviti vladavinu'', dodao je.

Zbog toga bi terorističke skupine mogle iskoristiti vakuum vlasti u Afganistanu, upozorio je Milley.

Postoji strah da bi se Al Kaida mogla reorganizirati i da bi ekstremisti Islamske države mogli proširiti svoj utjecaj ili da "se proširi bezbroj drugih terorističkih skupina", rekao je.

''Mogli biste vidjeti ponovno oživljavanje terorizma u toj regiji za 12, 24, 36 mjeseci. I to ćemo pratiti'', dodao je.

Povlačenje posljednjih američkih vojnika iz Kabula prošli tjedan označilo je kraj vojne misije Washingtona i njegovih saveznika u Afganistanu nakon gotovo 20 godina.

Kao glavni argument za povlačenje snaga Bidenova administracija navodi da je Al Kaida učinkovito demontirana i da više nije sposobna napasti ciljeve u Sjedinjenim Državama iz Afganistana.

Prema Ujedinjenim narodima, Al Kaida je već bila prisutna u gotovo svakoj drugoj afganistanskoj pokrajini prije povlačenja međunarodnih snaga.

Kopirati
Drag cursor here to close