Širenje virusa

Američki dužnosnici pozivaju mlade da odrade ''svoj dio posla''

Gradonačelnik New Yorka Bill de Blasio je također rekao u utorak da razmatra drastičnije mjere, poput uvođenja karantene za cijeli grad.
Vijesti / Svijet | 18. 03. 2020. u 17:42 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Američki zdravstveni dužnosnici u srijedu su apelirali na mlade da "odrade svoj dio posla" poštivanjem smjernica o samoizolaciji kako bi spriječili širenje koronavirusa te su upozorili da će Bijela kuća možda morati produžiti mjere, ako se pokaže da su restrikcije u trajanju od 15 dana nedostatne.

"Petnaest dana vjerojatno neće biti dovoljno da prođemo kroz ovo, ali zbilja se moramo ovoga strogo pridržavati kako bi rastegnuli (epidemijsku) krivulju u 15 dana i u tom trenutku ćemo razmotriti što dalje", rekao je čelnik službe za javno zdravstvo SAD-a Jerome Adams za emisiju NBC-a "Today".

"Ako uspijemo doći do toga da se cijeli SAD pridržava mjera idućih 15 dana, možemo usporiti krivulju (brzinu širenja zaraze). Tako nećemo preplaviti naš zdravstveni sustav te ćemo, nadajmo se, prevladati ovo", dodao je.

Prethodno je Trumpova administracija u utorak objavila da će stimulirati ekonomiju s 1 trilijunom dolara, u što će vjerojatno biti uključena potpora od tisuću dolara za većinu punoljetnih građana.

Gradonačelnik New Yorka Bill de Blasio je također rekao u utorak da razmatra drastičnije mjere, poput uvođenja karantene za cijeli grad.

Slučajevi zaraze koronavirusom potvrđeni su u svih 50 američkih saveznih država, a zaraženo je preko 6400 Amerikanaca, dok ih je preko 100 umrlo.

Bijela kuća je u ponedjeljak izdala smjernice za "15 dana za usporavanje širenja", ali usprkos restriktivnim mjerama postoji rizik da bi američki zdravstveni sustav mogao ostati bez dovoljnog broja ventilatora i respiratora, rekli su zdravstveni dužnosnici.

Američki potpredsjednik Mike Pence koji je na čelu posebne radne skupine Bijele kuće za borbu protiv koronavirusa, ponovno je apelirao na građane da poštuju smjernice idućih 15 dana, ali je upozorio da će borba protiv koronavirusa vjerojatno potrajati do sredine ljeta.

"Očekujemo da ćemo se mjesecima boriti s koronavirusom u SAD-u", rekao je Pence u intervjuu za National Public Radio u srijedu.

Pridržavati se moraju "čak i milenijalci"

Američki zdravstveni dužnosnici suočeni su s problemom mladih širom zemlje koji ne poštuju službene smjernice o izbjegavanju većih okupljanja, čime povećavaju šansu za širenjem koronavirusa.

Seema Verma, čelnica centara SAD-a za Medicare i Medicaid, istaknula je da osobe koje nemaju simptome mogu prenijeti virus posebno ranjivim skupinama, poput starijih osoba i osoba s postojećim zdravstvenim problemima.

"Svaki Amerikanac dužan je odraditi svoj dio posla, pa čak i milenijalci", rekla je Verma za CNBC.

Trump: niste krivi za "kineski virus", novci uskoro stižu na račune

Trump je obećao izravne novčane potpore osobama čiji su poslovi najteže pogođeni koronavirusom.

"Poručujem ljudima koji ne rade zbog važnih i nužnih politika suzbijanja, poput zatvaranja hotela, barova i restorana, novac će uskoro biti kod vas. Napad kineskog virusa nije vaša greška! Bit ćemo jači nego ikad", napisao je Trump na Twitteru.

Zastupnici u Kongresu rade na prevladavanju razlika kako bi usvojili zakone potrebne za stupanje na snagu mjera za pomoć ekonomiji.

Senat, u kojemu republikanci imaju većinu, trebao bi u srijedu glasati o paketu mjera koji jača socijalnu sigurnost i omogućava besplatno testiranje na respiratorne bolesti.

Zastupnički dom u kojemu većinu imaju demokrati usvojio je paket uvjerljivom većinom uz podršku republikanaca.

Vođa republikanaca u Senatu Mitch McConell apelirao je na svoje kolege da što prije usvoje zakon.

Kopirati
Drag cursor here to close