Lavrov

Američka politika krivac za napetosti u svijetu

Rusko-američki odnosi na najnižoj su razini nakon Hladnog rata od ruske aneksije ukrajinskog poluotoka Krima u 2014.
Vijesti / Svijet | 17. 01. 2020. u 14:22 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Šef ruske diplomacije Sergej Lavrov u petak je optužio, kako ju je nazvao, „agresivnu“ američku politiku za rastuće globalne napetosti, naglašavajući nespremnost Washingtona da produži ključni sporazum o nuklearnom oružju.

Lavrov, koji je vršitelj dužnosti ministra vanjskih poslova nakon prekjučerašnje ostavke ruske vlade, izjavio je da sastanak u ovom tjednu između vodećih američkih i ruskih diplomata o strateškoj stabilnosti nije donio nikakve trenutne rezultate, dodajući da se „dijalog nastavlja“.

Rusko-američki odnosi na najnižoj su razini nakon Hladnog rata od ruske aneksije ukrajinskog poluotoka Krima u 2014.

Govoreći na redovnoj godišnjoj konferenciji za novinare, Lavrov je istaknuo da su SAD blokirale ruske napore na produženju sporazuma o nuklearnom oružju Novi START koji ističe u 2021. To je posljednji rusko-američki sporazum o kontroli naoružanja koji je još na snazi, a Moskva tvrdi da će njegovo uklanjanje srušiti i zadnju prepreku ka ubrzanju utrke u naoružanju.

''Djelovat ćemo odlučno kako bismo izbjegli da svijet bude lišen sporazuma koji kontroliraju i limitiraju nuklearno oružje'', izjavio je Lavrov, koji je izabran za ministra vanjskih poslova u 2004.

''Spremni smo na produženje sporazuma Novi START brz ikakvih preduvjeta. Nadam se da će nas Amerikanci saslušati, ali nismo primili nikakav koherentan signal od njih'', kazao je.

Administracija američkog predsjednika Donalda Trumpa insistira da se i Kina uvrsti u sporazume o limitiranju nuklearnih arsenala, ali je Lavrov opisao tu ideju kao nerealnu. Ukazao je na kinesko odbijanje da raspravlja o redukciji svog nuklearnog arsenala, koji je mnogo manji od ruskog i američkog.

Lavrov je istaknuo da američko insistiranje kod Rusije da uvjeri Kinu da promjeni svoj stav nema nikakvog smisla.

''Poštujemo kinesku poziciju i mi nećemo uvjeravati Kinu da je promjeni'', kazao je šef ruske diplomacije, prenosi Associated Press.

Kopirati
Drag cursor here to close