Srbijanski ministar obrane nije dobrodošao

Aleksandru Vulinu zabranjen ulazak u Hrvatsku

''Spominjanje vrhovnog zapovjednika srbijanske vojske Aleksandra Vučića kao osobe koja odlučuje o bilo čijem dolasku u Hrvatsku je neprimjeren i neprihvatljiv pokušaj negiranja suvereniteta Republike Hrvatske'', naglašeno je iz MVEP-a RH.
Vijesti / Svijet | 22. 04. 2018. u 11:53 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Srbijanski ministar obrane Aleksandar Vulin, koji je najavio da će u nedjelju posjetiti područje Jasenovca, nije u ovom trenutku dobrodošao u Hrvatsku, objavilo je to u subotu Ministarstvo vanjskih i europskih poslova (MVEP) Republike Hrvatske.

U priopćenju Ministarstva stoji da je u subotu notom upućenom srbijanskom veleposlanstvu u Zagrebu osudilo Vulinovu izjavu u kojoj on tvrdi da o njegovom dolasku u Hrvatsku ''može odlučiti vrhovni zapovjednik Vojske Republike Srbije, gospodin Aleksandar Vučić, a nikako o tome ne mogu odlučivati hrvatski ministri''.

''Zbog gore citirane izjave ministar obrane Republike Srbije Aleksandar Vulin do daljnjega nije dobrodošao u Republiku Hrvatsku'', stoji u priopćenju MVEP-a.

Kako javlja Hina, Ministarstvo je u noti poslanoj srbijanskom veleposlanstvu podsjetilo da je Hrvatska suverena država, članica Europske unije i NATO-a, u kojoj o ulasku stranaca odlučuju isključivo nadležne hrvatske institucije, u skladu s hrvatskim zakonima.

''Spominjanje vrhovnog zapovjednika srbijanske vojske Aleksandra Vučića kao osobe koja odlučuje o bilo čijem dolasku u Hrvatsku je neprimjeren i neprihvatljiv pokušaj negiranja suvereniteta Republike Hrvatske'', naglašeno je iz MVEP-a RH.

Vulin: Vlastima u Zagrebu smeta to što Srbija govori istinu

Srbijanski ministar obrane Aleksandar Vulin ocijenio je u nedjelju da je odluka hrvatskog ministarstva vanjskih i europskih poslova kojom mu je zabranjen ulazak u Hrvatsku provokacija i pokušaj ušutkavanja ''nekoga tko govori istinu o Jasenovcu''.

Kako prenose beogradski mediji, Vulin je u nedjelju najavio da će se o odluci hrvatskog državnog vrha uskoro izjasniti i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić. On je naglasio da je to provokacija na koju će Srbija i predsjednik Aleksandar Vučić reagirati ''državnički i onako kako suverena, sigurna i stabilna država reagira''.

''Najstrašnija istina o Jasenovcu jest ne samo to što se dogodilo, već što se sadašnja Hrvatska neće čak ni pokajati, neće izraziti kajanje za ono što je uradila'', istaknuo je Vulin, dodavši da on neće prestati govoriti istinu, onakvu kakva ona jest.

Naveo je da nije ni planirao ići u Jasenovac.

''Zašto bih ja bio s hrvatskom vladom, gdje nema nijednog Srbina, nijednog Židova, nijednog Roma? Ja sam htio biti sa svojim narodom u obnovljenoj crkvi u Mlaki a ne s hrvatskom vladom koju bojkotiraju svi Srbi, Židovi i Romi zbog toga što dopuštaju nekažnjeno oživljavanje ustaštva'', kazao je Vulin.

Kopirati
Drag cursor here to close