Pritisak na vladu

Aktivisti dronovima iznad Heathrowa zbog klimatskih promjena

Iz skupine "Heathrow Pause" rekli su da će upravljati dronovima u zabranjenoj zoni, ali ne i na zračnim pistama. To bi moglo prisiliti zračnu luku na otkazivanje letova.
Vijesti / Svijet | 29. 08. 2019. u 14:48 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Britanski aktivisti za borbu protiv klimatskih promjena rekli su da će početi puštati dronove iznad londonskog Heathrowa od 13. rujna u potezu zbog kojeg će vjerojatno biti otkazani svi letovi, a čiji je cilj izvršiti pritisak na vladu da poduzme veće korake u smanjenju emisije stakleničkih plinova.

Iz skupina "Heathrow Pause" rekli su da će upravljati dronovima u zabranjenoj zoni, ali ne i na zračnim pistama. To bi moglo prisiliti zračnu luku na otkazivanje letova.

"Ovo je simbolična akcija koja koristi rupu u zakonu i samopožrtvovnost sudionika kako bi privukla pažnju na najozbiljniju i najhitniju krizu s kojom se čovječanstvo dosad susrelo", navode iz te skupine.

Dužnosnici zračne luke sastat će se s članovima skupine kako bi razgovarali o planovima u petak, potvrdio je glasnogovornik zračne luke Heathrow, prenosi Independent.

Skupina "Heathrow Pause" očekuju da će poremećaji trajati više od nedjelju dana.

Glasnogovornik skupine je rekao: "Znamo da ćemo biti uhićeni. Znamo da se suočavamo sa značajnim zatvorskim kaznama za svoje postupke. Imamo živote, imamo obitelji, ne želimo ići u zatvor.

"Ali odlučni smo. To radimo u obrani života. To radimo jer nam savjest ne ostavlja drugog izbora nego da djelujemo" rekao je.

„Mi smo usred klimatske i ekološke hitne situacije. Ja sam građanin koji poštuje zakone - i majka i baka. Ne želim prekršiti zakon, ne želim ići u zatvor, ali upravo sada mi kao vrsta koračamo s ruba litice. Život na Zemlji umire. Požari razaraju Amazonu. Pluća našeg planeta bukvalno su zapaljena. Stotine vrsta svakodnevno izumiru. Doživljavamo najtopliji dan nakon najtoplijeg dana, a Antarsktik se topi brže od najgorih predviđanja znanstvenika. Sve to znači da trenutno moramo smanjiti emisiju ili se suočiti s raširenom katastrofom na planeti " kaže  Valerie Milner-Brown, jedna od aktivistica skupine "Heathrow Pause".

Ona ističe da zračna luka Heathrow emitira 18 milijuna tona CO2 godišnje. To je više od većine zemalja. Treća pista će proizvesti dodatnih 7,3 milijuna tona CO2.

"Za život - sada i u budućnosti - moramo poduzeti korake. Prestravljena sam, ali ako će ovo pomoći da se političari, poslovni lideri i mediji probude, ja sam spremna poduzeti ovu akciju i suočiti se s posljedicama", kaže Valerie Milner-Brown.

Kopirati
Drag cursor here to close