Ratni fotoreporter komentira

''Ako se Kosovo spoji s Albanijom, Srbija ima pravo tražiti pripajanje RS-a''

Reporter je istaknuo da na Balkanu nema samo krivih i samo nevinih, već nacionalnih interesa koji se stoljećima rješavaju ratovima.
Vijesti / Svijet | 05. 05. 2019. u 10:12 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nekadašnji ratni reporter francuskog lista "Figaro" Rene Girard smatra da, ako se Kosovo spoji s Albanijom, Srbija s pravom može da pretendirati na pripajanje Republike Srpske.

Girard, koji je izvještavao tijekom ratova u BiH i na Kosovu i Metohiji, rekao je da je u BiH uspostavljena mirovna ravnoteža, što je ocijenio veoma važnim, ali je istaknuo da je nekadašnji predsjednik Savezne Republike Jugoslavije Slobodan Milošević trebao iskoristiti priliku kada je u Parizu potpisan Daytonski sporazum da odmah ispregovara i rješenje za Kosovo, povoljno za Srbe.

Girard, koji je bio svjedok događanja na Kosovu i Metohiji 1998. godine, rekao je za "Večernje novosti" da je nekadašnji šef Misije OEBS Na Kosovu i Metohiji Wiliam Walker lažirao slučaj "Račak" da bi NATO bombardirao Srbiju, odnosno da je vojnički sukob predstavio kao masakr civila.

"Događaji u Račku bili su vješta manipulacija OVK da bi izazvali međunarodnu vojnu intervenciju protiv Srba, u čemu su imali zdušnu podršku tadašnjeg šefa misije OEBS Wiliama Walker", istaknuo je Girard a prenosi Srna.

Girard je ispričao da je, nakon što je dobio informaciju da su regularne snage Srbije izvršile uspješnu antiterorističku akciju u Račku, s kolegicom iz BBC-a otišao tamo i zatekao uniformirane pripadnike OVK, koji su taj sukob predstavili kao masakr civila.

"Tijela, isključivo muškaraca bila su poredana jedno uz drugo... Bio sam iznenađen što unaokolo nije bilo praznih čahura. Vidio sam iskopane rovove oko sela, ali sam ipak povjerovao", prisjetio se Girard.

On je naveo da je istinu o Račku uspio da sazna na osnovu svjedočanstava koja je sakupio, naročito od dopisnika francuskog "Monda" i dvojice kamermana AP-a.
Girard smatra da Srbi nisu imali što kriti i da su sami obavijestili novinare o uspjehu antiterorističke operacije, te da je tada u svom članku zapitao je li Walker požurio sa zaključcima, zbog čega mu je on zabranio ulazak u sjedište OEBS u Prištini.

Prema njegovim riječima, Walker je odmah osudio Srbe, a u Račak je došao poslije novinara, izdvojio se i nasamo pričao s liderima OVK, onda je otišao na pres konferenciju u Prištinu i optužio Srbe, a da nije saslušao srpsku stranu.

"Nekoliko pripadnika OEBS su mi rekli da je antisrpski orijentiran i da je samo tražio povod da bi se pokrenuo rat protiv Srbije", rekao je Girard.

On je ispričao, kako prenosi Srna, da mu je nekadašnji Walkerov pomoćnik, kasnije veleposlanik Francuske u Srbiji Gabrijel Keler, rekao da je Walker zabranio da se u sjedište OEBS u Beču dostavi izvještaj, u kojem je zaključeno da su za trećinu nasilnih smrti krivi Srbi, a za dvije trećine sami Albanci.

Girard smatra da Kosovo danas nije ni multietničko, ni mirno, sa stotinama ubojstava Srba, Roma i drugih nealbanaca, te da je postalo leglo kriminala, trgovine drogom i ljudima i centar džihadista, jer ima najveći procenat džihadista u odnosu na broj stanovnika.

On je istaknuo da je među prvima koji su pisali o svim zločinima u BiH, te dodao da na Balkanu nema samo krivih i samo nevinih, već nacionalnih interesa koji se stoljećima rješavaju ratovima.

Kopirati
Drag cursor here to close