Ključni faktor zastoja

Afganistan bi mogao početi oslobađati talibanske zatvorenike krajem ožujka

Ovaj potez bi mogao ukloniti ključni faktor u zastoju u pregovorima između islamističke militantne grupe i afganistanske vlade u okviru mirovnog procesa pod posredstvom SAD-a.
Vijesti / Svijet | 25. 03. 2020. u 19:15 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Internet / Afganistan bi mogao početi oslobađati talibanske zatvorenike krajem ožujka

Talibani su u srijedu rekli da će afganistanska vlada početi oslobađati talibanske zatvorenike krajem ožujka, a visoki dužnosnik afganistanske vlade potvrdio je da će proces početi "u roku od sedam dana".

Ovaj potez bi mogao ukloniti ključni faktor u zastoju u pregovorima između islamističke militantne grupe i afganistanske vlade u okviru mirovnog procesa pod posredstvom SAD-a.

''Na sastanku je odlučeno da bi oslobađanje zatvorenika trebao da počne do kraja ožujka'' - napisao je na svom Twitter profilu glasnogovornik talibana Suhail Shaheen, pozivajući se na virtualni sastanak kojem su prisustvovali talibanski i afganistanski vladini dužnosnici.

Na sastanku su bili i američki i katarski dužnosnici i članovi Međunarodnog Crvenog krsta, navodi Shaheen, dodajući da će talibani poslati svoj tim u pritvorski centar Bagram, gdje su bili zatvoreni mnogi njihovi pripadnici, javio je Reuters.

Ove dvije strane imaju oprečna mišljenja po pitanju oslabađanja zatvorenika. Afganistanska vlada traži postepeno i uvjetno puštanje na slobodu, a talibani žele da svi zatvorenici budu oslobođeni odjednom, kako je predviđeno sporazumom sa Sjedinjenim Državama postignutom u Dohi prošlog mjeseca.

Nije odmah bilo jasno koliko će zatvorenika biti pušteno. Talibani su tražili 5.000 kao preduvjet za razgovore, ali afganistanski predsjednik Ashraf Ghani rekao je da će vlada prvo osloboditi 1.500.

 

Kopirati
Drag cursor here to close