Prvo riješiti teritorijalna pitanja

Abe odbio mirovni sporazum s Rusijom

Putin je naveo da Rusija i Japan govore o zajedničkim ekonomskim aktivnostima na Južnim Kurilima.
Vijesti / Svijet | 18. 10. 2018. u 19:55 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Premijer Japana Shinzo Abe smatra da je potpisivanje mirovnog sporazuma sa Rusijom nemoguće prije rješenja teritorijalnih pitanja, kako je predložio predsjednik Rusije Vladimir Putin na marginama Istočnog ekonomskog foruma. 

 ''Mi smo kasnije zajedno otišli na omladinski turnir u judou. Zaista smo u neformalnim uvjetima nastavili ovu diskusiju. On je rekao da je za Japan do danas ovaj pristup neprihvatljiv, prvo moramo da izgradimo rješenja za glavna pitanja o ovim teritorijama, a tek onda da razgovaramo o mirovnom sporazumu. Može i tako, ali mi tako tapkamo već 70 godina i ništa se ne vidi'', rekao je Putin na plenarnom zasjedanju debatnog kluba "Valdai". 

Putin je objasnio da Rusija nije predlagala da se odrekne rješenja teritorijalnih pitanja.

On smatra da bi zaključivanje mirovnog sporazuma doprinijelo povećanju razine povjerenja između zemalja, što bi dovelo do ubrzanja rješavanja teritorijalnih problema. 

Putin se također dotaknuo pitanja sankcija Rusiji koje je uveo Japan. 

''Mi sa naše strane stvaramo, pokušavamo stvoriti neophodne uvjete. Japan nam je nametnuo sankcije. Da li smatrate da je to korak ka povećanju povjerenja? Zašto ste to učinili, kako biste povećali povjerenje?'' istaknuo je ruski lider. 

Pritom, Rusija je spremna za nastavak ovog dijaloga, naglasio je on. 

Putin je naveo da Rusija i Japan govore o zajedničkim ekonomskim aktivnostima na Južnim Kurilima. 

''Ideja je dobra, ali se zasad skromno realizira. To je pitanje. Ali spremni smo da nastavimo sa radom'', zaključio je on, prenosi Sputnik.  

Kopirati
Drag cursor here to close