Teška situacija

Abbas poziva na pomoć Palestincima

Predsjednik Abbas je kazao da će sazvati palestinski parlament, Centralno vijeće, da se sastane sredinom svibnja kako bi donijelo odgovarajuće odluke po pitanju odnosa s Izraelom i Sjedinjenim Državama.
Vijesti / Svijet | 22. 04. 2019. u 17:06 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Palestinski predsjednik Mahmoud Abbas izjavio je da je palestinska situacija veoma teška, nepodnošljiva i neodrživa, dodajući kako je Palestincima potrebna arapska politička i financijska podrška u suočavanju s budućim izazovima.

Sazivanje parlamenta

Govoreći u nedjelju na ivanrednoj sjednici vijeća Arapske lige na ministarskoj razini u Kairu, predsjednik Abbas je kazao da će sazvati palestinski parlament, Centralno vijeće, drugo po značaju palestinsko tijelo za donošenje odluka nakon Nacionalnog vijeća, da se sastane sredinom svibnja kako bi donijelo odgovarajuće odluke po pitanju odnosa s Izraelom i Sjedinjenim Državama.

Istaknuo je da izraelski premijer Benjamin Netanyahu ne vjeruje u mir i da je u odsustvu palestinskog partnera Izrael prekršio sve potpisane sporazume, kao i Pariški sporazum povlačenjem palestinskih prihoda od poreza.

Naglasio je da Izrael, uz američko ohrabrivanje, nije proveo nijednu međunarodnu rezoluciju od 1947.

Komentirajući američki takozvani "sporazum stoljeća", Abbas je upitao što je, nakon američkog priznavanja Jerusalema kao izraelske prijestolnice i prebacivanja američke ambasade u sveti grad, prekida pomoći UNRWA-i zatvaranjem ureda PLO u Washingtonu, ostalo od tog sporazuma?

Prebacivanje novca

Govoreći o nacionalnom pomirenju, palestinski čelnik  je istaknuo kako je odlučan da ostvari pomirenje, unatoč odbacivanju Hamasa. 

''Ispunjavamo obaveze prema našem narodu u pojasu Gaze. Nastavljamo pomagati Gazu sa proračunom od stotinjak milijuna dolara mjesečno. Hamas je, nažalost, usmjerio svoju pažnju na manevre kojima pokušava tu i tamo postići privremeno primirje, i doći do nekih ustanova vlasti'', kazao je Abbas.

Palestinski predsjednik naglasio je da izraelska vlada prebacuje novac Hamasu kako bi zadržala podijele među Palestincima; kako je Netanyaahu ranije tvrdio da omogućavanje priliva novca u Gazu održava međupalestinske podijele.

Također je pozvao arapske zemlje da pruže političku i financijsku podršku kako bi pomogle Palestinskim vlastima da se suoče s izazovima koji su pred njima i da očuvaju  palestinski nacionalni projekt.

Abbas je ponovo odbacio izraelsku aneksiju okupiranih arapskih teritorija.

Kopirati
Drag cursor here to close