U mirovnim pregovorima

Abbas na sastanku s Putinom: Više ne prihvaćamo medijatorsku ulogu SAD-a

"Ukoliko bi se organizirao neki susret u vezi s pregovorima, mi želimo da se tu nađu različiti posrednici, a ne samo Sjedinjene Države", rekao je Abbas.
Vijesti / Svijet | 13. 02. 2018. u 12:20 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Palestinci više ne prihvaćaju medijatorsku ulogu Sjedinjenih Država  u mirovnim pregovorima na Bliskom istoku, izjavio je palestinski predsjednik Mahmoud Abbas je nakon  sastanka s predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom u Moskvi.

"Tvrdimo od sada da odbijamo surađivati u bilo kakvoj formi sa SAD-om u satatusu posrednika, jer mi smo protiv njihovih akcija", rekao je Abbas Putinu na početku razgovora u Moskvi, prenosi agencija Interfax.

"Ukoliko bi se organizirao neki susret u vezi s pregovorima, mi želimo da se tu nađu različiti posrednici, a ne samo Sjedinjene Države", rekao je Abbas.

Dodao je da se Palestinci ne protive pregovorima sa Izraelom na kojima bi se bilo nekoliko međunarodnih posrednika.

"Zbog njihovih postupaka, odbacujemo suradnju sa Sjedinjenim Državama u pogledu njihovog statusa kao medijatora", kazao je Abbas.

Američki predsjednik Donald Trump je 6. prosinca 2017. godine zvanično priznao Jeruzalem kao glavni grad Izraela, što je izazvalo velike kritike i osude među Palestincima i muslimanima.

Ruski predsjednik je izjavio da je njegova zemlja uvijek podržavala Palestinu.

Istaknuo je da se izraelsko-palestinsko pitanje trenutno nalazi u situaciji kakvu niko ne želi.

Iako je susret bio zakazan u Sočiju, Putin je otkazao putovanje zbog pada putničkog aviona An-148, ali nije odgodio jučerašnji sastanak s palestinskim vođom Mahmoudom Abbasom u Moskvi.

Dolazak palestinskog lidera u službenu posjetu Rusiji je zakazan dva dana nakon telefonskog razgovora Vladimira Putina i izraelskog premijera  Benjamina Netanyahua.

Palestinski mediji: Je li Abbas otvorio novi pregovarački kanal u Moskvi?

Vijest o sastanku predsjednika Palestine Mahmouda Abbasa i ruskog predsjednika Vladimir Putina u Moskvi objavljena je na naslovnim stranama tri arapsko-palestinska lista, prenosi agencija Wafa.

Al-Quds postavlja pitanje "Je li Abbas uspio u otvaranju novog pregovaračkog kanala u Moskvi", prenosi Wafa.

U fokusu palestinskih medija je i odluka Knesseta da se na akademske institucije na okupiranim teritorijama primjenjuju izraelski zakoni. Al-Quds ističe da je odobrena konačna verzija tog zakona. Legalizacija ove odluke je samo nastavak akcija kojima se anektiraju teritorije na Zapadnoj Obali. List al-Hayat al-Jadida prenosi izjavu Nabil Abu Rudeineha, Abbasovog portparola u kojoj je ponovio da jednostrani potezi Izraela neće promijeniti realnost da se radi o ilegalnim naseljima.

Njegova izjava je  reakcija na izvještaje o tome kako Izrael priprema zakone koji će anektirati ilegalna naselja. Prema listu, al-Ayyam, američki dužnosnik je rekao su netočne izraelske tvrdnje da je to usuglašeno sa Sjedinjenim Državama.

Al-Hayat al-Jadida prenio je izjavu Saeb Erekata, generalnog tajnika Palestinskog oslobodilačkog pokreta (PLO) koji je rekao da neće prihvatiti pregovore sa Izraelom koji nisu utemeljeni na međunarodnom pravu i legitimitetu.

Sva tri lista prenose poziv egipatskog predsjednika Abdel-Fattah al-Sisija upućen SAD da se ožive pregovori Palestine i Izraela. U službenoj izjavi, glasnogovornik egipatskog predsjednika je ponovo stav da oni teže cjelovitom rješenju koje garantira Palestincima nezavisnu državu sa Istočnim Jerusalemom kao glavnim gradom u granicama iz 1967. godine.

Al-Ayyam i al-Hayat al-Jadida prenose izjavu zvaničnika Fataha zaduženog za pomirenje sa Hamasom u kojoj kaže da Hamas pravi opstrukcije provođenju dogovora o pomirenju iz Kaira.

Al-Quds navodi da je Hamasova delegacija koju je predvodio Ismail Haniyeh, okončala posjetu Egiptu, te da su se ponovo pojavili problemi sa isporukom električne energije Gazi. Također, navode da su Palestinski zatvorenici u Izraelu odlučili bojkotirati tamošnje sudove.

Kopirati
Drag cursor here to close