Pandemija

Veleposlanstvo BiH u Oslu: Situacija se drastično mijenja

Od ponedjeljka zračni promet u Norveškoj će biti gotovo potpuno zatvoren.
Vijesti / Svijet | 15. 03. 2020. u 13:12 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Twitter / Oslo

Sve obrazovne ustanove, kafići i restorani su zatvoreni, a društvene i kulturne manifestacije su odgođene u Norveškoj, priopćeno je u nedjelju iz Veleposlanstva Bosne i Hercegovine u Oslu.

Kako navode iz Veleposlanstva zbog eskalacije pandemije koronavirusa u toj zemlji se posljednjih 48 sata situacija se drastično promijenila.

Od pojave Korona virusa u Norveškoj, Institut za javno zdravlje redovito je izvještavao javnost o broju zaraženih i putem medija informirao stanovništvo o načinu prijavljivanja sumnjivih slučajeva, konstatirajući da je najviše zaraženih evidentirano u zapadnom dijelu zemlje.

Institut za javno zdravlje Norveške je otvorio Informativni servis za prijavljivanje slučajeva oboljelih n atelefon  116 117 i telefon za konsultacije 815 55 015.

Posljednji podaci Instituta za javno zdravstvo ukazuju da je povećan broj  oboljelih i u Oslu i u središnjem  dijelu Norveške, a evidentan je slučaj zaraze osobe koji nisu bili u neposrednom kontaktu sa strancima i osobama koje su došle iz zaraženih područja u inozemstvu.

Ohrabrujuća vijest koju prenosi Institut za javno zdravlje Norveške, navode iz Veleposlanstva, je da su većina zaraženih sa blagim simptomima i da mnogi od inficiranih ovim virusom će preboljeti infekciju, a da sami nisu ni svjesni da su zaraženi.

Video: Oglas ambasade BiH u Norveškoj povodom pandemije COVID-19

Inače, u Norveškoj su zabilježeni i prvi smrtni slučajevi korona virusom sa tendencijom rasta.

Ipak najveće restrikcije Norveška je uvela na međunarodnom aerodromu u Oslu, gdje će svi putnici sa nerezidentnim boravkom biti vraćeni na svoje polazne destinacije ili će se suočiti sa dvotjednim obaveznom karantenom, a oni rezidentni će po povratku u Norvešku odmah biti upućeni u dvotjednu karantenu čak i ako nisu pozitivni na Korona virus.

Od ponedjeljka zračni promet u Norveškoj će biti gotovo potpuno zatvoren.

Iz Veleposlanstva navode da ako ste u tranzitu i imate s tim u vezi poteškoće, javite im se na: +47 22 54 09 60 ili  +47 22 54 09 61.

''Točno je da je u međuvremenu većina veleposlanstava u Oslu ili zatvorena ili radi sa smanjenim kapacitetom ili radi virtualno, dakle ne u izravnom dodiru sa strankama. Želim naglasiti da je naše Veleposlanstvo u Oslu za vas otvoreno puno radno vrijeme kao i uobičajenim okolnostima bez ikakvih restrikcija'', naveo je bh. veleposlanik u Norveškoj.

Kopirati
Drag cursor here to close