Preokret: Uzrok pada nije pilotska pogreška, posada je bila iskusna, a avion jedan od najboljih u floti

Preokret: Uzrok pada nije pilotska pogreška, posada je bila iskusna, a avion jedan od najboljih u floti

Vijesti / Svijet | 08. 01. 2020. u 12:44 Bljesak.info / Dnevnik.hr

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ukraine International Airlines (UIA), kompanija u čijem je vlasništvu pali Boeing 737-800 koji se srušio nedugo nakon polijetanja iz zračne luke u Teheranu, naglasila je kako s tim zrakoplovom nije bilo nikakvih problema jer je redovni servis prošao samo nekoliko dana prije tragične nesreće u kojoj je poginulo svih 176 putnika i članova posade, iz zasad nerazjašnjenih razloga.

Zrakoplov je ukrajinski avioprijevoznik dobio 2016. godine, a prije leta iz Teherana za Kijev bio je u "odličnom stanju", naglašava Evgenij Dijkne, predsjednik UIA. "Bio je jedan od naših najboljih zrakoplova", rekao je Dijkne novinarima na presici u Kijevu, prenosi RT.

Direktor letenja u UIA Ihor Sosonovski isključio je pilotsku pogrešku kao uzrok pada zrakoplova istaknuvši da je bila riječ o vrlo iskusnoj posadi zrakoplova.

"Uzimajući u obzir njihovo iskustvo, vrlo je teško reći da bi nešto bilo loše s njima", rekao je novinarima.

Foto: Anadolija / U nesreći je poginulo svih 176 putnika i članova posade

Dodao je da se posada dovoljno odmorila prije polaska iz zračne luke Imam Homeini u Teheranu.

Samo dva dana prije kobnog leta taj je zrakoplov prošao i redoviti servis, dodaju iz UIA.

Niti jedna opcija uzroka pada zrakoplova Ukraine International Airlinesa u Iranu ipak nije isključena.

Maknuli objavu

Iako su u prvotnom priopćenju iz ukrajinskog veleposlanstva u Teheranu na svojim internetskim stranicama isključili da je uzrok pada ukrajinskog Boeinga 737 terorizam i dovođenje u vezu s napadima Irana na američke baze u Iraku, tu su objavu ubrzo maknuli i naveli da se uzrok pada istražuje te da će komisija koja provodi istragu dati službeno objašnjenje pada zrakoplove i da se sve druge objave trebaju smatrati isključivo neslužbenima.

Ukrajinski ministar vanjskih poslova Vadim Pristaiko rekao je u srijedu da su u ukrajinskom zrakoplovu koji se srušio ubrzo nakon polijetanja iz Teherana poginula 82 Iranca i 63 Kanađana.

Iranski i ukrajinski dužnosnici potvrdili su da se Boeing 737 Ukraine International Airlinesa sa 176 putnika i članova posade srušio nakon polijetanja iz iranske zračne luke Imama Homeinija i zapalio. Iranska državna televizija javila je da je zrakoplov pao zbog tehničkog kvara, ali nisu objavljene druge pojedinosti.

U nesreći je poginulo svih 176 ljudi u zrakoplovu. Osim 82 Iranca i 63 Kanađana, u zrakoplovu je bilo 11 Ukrajinaca, među kojima devet članova posade, zatim desetero putnika iz Švedske, četvero iz Afganistana, troje iz Njemačke i troje iz Velike Britanije, objavio je Pristaiko.

Boeing 737

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij rekao je da se utvrđuju sve okolnosti nesreće. "Moja iskrena sućut svim rođacima i prijateljima putnika i posade", dodao je Zelenskij.

Srušeni ukrajinski zrakoplov letio je iz Teherana prema Kijevu. Riječ je o tri godine starom Boeingu 737-NG.

Glasnogovornik Boeinga rekao je da tvrtka prikuplja informacije o padu zrakoplova u Iranu. Američka tvrtka prizemljila je u ožujku svoju flotu zrakoplova 737 MAX nakon što su se dva zrakoplova tog tipa srušila, pri čemu je poginulo 346 ljudi.

Kopirati
Drag cursor here to close