Donacija

Ruski transporteri stigli u Srbiju

Tijekom životnog vijeka ovo vozilo je za potrebe armija nekadašnjeg Varšavskog ugovora proizvođeno u mnogobrojnim verzijama različite namjene.
Vijesti / Svijet | 23. 07. 2019. u 15:58 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Trideset oklopnih transportera BRDM-2 stiglo je iz Rusije oko 13 sati na aerodrom u Batajnicu. Riječ je o realizaciji dijela dogovora koji su postigli predsjednici Vladimir Putin i Aleksandar Vučić o doniranju 30 ruskih tenkova i 30 oklopnih vozila za Vojsku Srbije.

Glavni adut BRDM-2 predstavlja teški mitraljez sa metkom kalibra 14,5 mm. Taj metak nastao je u Drugom svjetskom ratu namjenski za uništavanje tenkova iz protutenkovskih pušaka. Borbeni komplet je 500 metaka, piše B92.

U ručno pokretanoj kupoli nalazi se i spregnuti mitraljez PKT 7,62mm, a posada je naoružana i standardnim osobnim oružjem za posade oklopnih vozila. Danas se taj oklopni izviđački automobil koristi u satnijama komandnih bataljuna kopnene vojske i u svim tenkovskim i mehaniziranim bataljonima.

Tijekom životnog vijeka ovo vozilo je za potrebe armija nekadašnjeg Varšavskog ugovora proizvođeno u mnogobrojnim verzijama različite namjene. Sada su aktualni i mnogi projekti modernizacije ovog vozila, sa ciljem povećanja borbene vrijednosti i upotrebnog vijeka, piše Sputnik.

Ta vozila nekadašnja Jugoslovenska narodna armija nabavljala je od 1967. do 1985. godine i tada je stiglo oko 280 oklopnjaka. U ratnim uvjetima u pratnji pješadije pokazao se kao vrlo korisno vozilo zbog pokretljivosti i preciznosti mitraljeza. U današnje vrijeme u Vojsci Srbije jedino je operativna izviđačka verzija BRDM-2.

Kopirati
Drag cursor here to close