Tone otpada

Rim: Problem sa smećem riješit će izvozom u Austriju i Švedsku

"Na srednji rok pregovaramo sa drugim članicama EU da isporučujemo višak otpada u inozemstvo", rekao je talijanski ministar ekologije Sergio Costa
Vijesti / Svijet | 08. 08. 2019. u 17:29 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Rješenje krize sa otpadom u Rimu uključuje isporuku tisuća tona smeća u Švedsku i druge članice EU. To, pored ogromnih financijskih troškova, nosi i veliku ekološku cijenu gledano prema emisiji CO2. Vječni grad stalno se suočava sa problemom odlaganja smeća.

Problemi su počeli 2013., kada su EU vlasti naredile zatvaranje najveće deponije u gradu Malagrotta jer nije zadovoljavala europske standarde za tretman otpada.

Ozbiljan problem sa otpadom Rim je imao i 2016., kada su gradske vlasti tražile pomoć Austrije u zbrinjavanju komunalnog otpada. Austrija, koja uvozi otpad i prerađuje ga, prije toga je godinama uvozila smeće sa Sicilije i iz Napulja.

Teškoće su narasle kada su spalionice i postrojenja za tretman otpada u blizini Rima zatvoreni zbog održavanja, a ostavljeno je samo jedno da radi maksimalnim kapacitetom. Do erupcije krize došlo je nakon što je lokalna kompanija za prikupljanje otpada AMA, odlučila prestati sa radom.

Foto: Euractiv / Problemi sa smećem u Rimu

Krajem lipnja vlada regije Lazio izdala je javno upozorenje na opasnost po zdravlje, a krivci za krizu bili su manjak kamiona za odnošenje smeće i velike vrućine, navodi Euractiv. Situacija u glavnom gradu bila je tako kritična da je Talijansko pedijatrijsko društvo preporučilo da se djeca ne izvode iz kuće, posebno ona sa alergijama, kako bi se izbjegli zdravstveni rizici.

Regionalna vlada 5. srpnja izdala je administrativnu naredbu kojom se kompaniji AMA omogućava da koristi sva postrojenja u regiji i angažira dodatne resurse da očisti Rim u roku od tjedan dana. Nekoliko dana kasnije talijanska vlada je odlučila da se uključi i koordinira napore koje ulažu grad Rim i regiju Lazio dajući razumniji rok od dva tjedna da se grad očisti.

Od tada se stanje malo popravilo. Posljednjih dana AMA je prikupila gotovo 13.000 tona otpada, postavljeno je 400 novih kontejnera, a kamioni sa šmrkovima dezinficirali su ulice. Međutim, iako je problem prikupljanja smeća privremeno riješen, ostale su teškoće sa njegovim odlaganjem.

"Na srednji rok pregovaramo sa drugim članicama EU da isporučujemo višak otpada u inozemstvo", rekao je talijanski ministar ekologije Sergio Costa poslije prvog sastanka sa lokalnim vlastima.

Guranje pod tepih

Tisuće tona smeća bit će isporučeno u Stockholm i Goeteborg, gdje će biti spaljeno radi proizvodnje energije. Pregovara se i sa Bugarskom, gdje bi u narednih nekoliko tjedana otpad trebao krenuti vlakom. Kako piše Messaggero, opcije su i Portugal, Cipar i Austrija.

Međutim, isporuka otpada neće biti jeftina. Rimljani za odonošenje smeća već plaćaju 394 eura godišnje, mnogo više od prosjeka u drugim talijanskim gradovima od oko 300 eura.

Foto: TGCOM / Problemi sa smećem u Rimu

Na financijski trošak, isporuka smeća ima i ekološku cijenu. Prema oruđu koje su razvili istraživači Tehnološkog sveučilišta Danske i Univerziteta Južne Danske, emisija standardnog kontejnerskog broda kreće se od 829 do 1.606 kilograma ugljen dioksida (CO2) i između 4,9 i 9,6 kilograma azotnih oksida (NOx) po nautičkoj milji.

Od Civitavecchije, luke najbliže Rimu, do Švedske ima više od 3.000 nautičkih milja (nautička milja - 1.852 metra). Costa je rekao da će isporuka smeća u inozemstvo biti rješenje za "premoštavanje" dok ne budu izgrađena nova postrojenja za tretman otpada.

Međutim, na kratak rok nisu planirana nova postrojenja ili deponije, što znači da će Rim vjerovatno i dalje zavisiti od drugih zemalja kada je u pitanju tretman otpada.

Prebacivanje krivice

Kriza sa smećem pokrenula je razmirice oko toga tko je odgovoran.

Gradonačelnica Rima je Virginia Raggi, jedna je od prvih političkih figura iz anti-establišment pokreta 'Pet zvijezda koja je pobijedila na lokalnim izborima. Međutim, regionalnu vladu vodi Demokratska partija (PD). Nicola Zingaretti, guverner regije Lazio, također je nacionalni lider PD, piše Euractiv.

"Općina je potpuno nesposobna da upravlja osnovnim uslugama kao što je prikupljanje smeća", rekao je novi eurozastupnik Masimilano Smeriglio. Prije nego što je izabran u Europski parlament, Smeriglio je više od šest godina bio potpredsjednik regije Lazio u Singaretijevoj administraciji.

  / Problemi sa smećem u Rimu

"Taj otpad je samo još jedan neuspjeh administracije Virginije Raggi", rekao je za EURACTIV Smeriglio. Pod upravom pokreta 'Pet zvijezda', Rim je postao dezorganiziran i osiromašen grad, tvrdi on i dodaje da grad sada pokazuje svoje najružnije lice.

S tom ocjenom ne slaže se Daniela Rondineli, još jedan novoizabrani eurozastupnik iz pokreta 'Pet zvijezda'. Ona je optužila Singaretija da je reagirao sa "ogromnim zakašnjenjem". "Problem smeća u Rimu možemo riješiti jedino institucionalnom suradnjom svih", rekla je ona za Euractiv dodajući da će zalaganje premijera Giuseppe Contea i ministra Coste dati rezultate.

Kopirati
Drag cursor here to close