Odgovornost iz sporazuma

Premijer Nizozemske: Zatvorit ćemo granice prema istočnoj Europi

Rutte je naveo Mađarsku, koja ni na koji način ne pomaže tražiteljima azila, čak ni kada azilanti uopće ne žele da se nastane u Mađarskoj, već u nekoj drugoj europskoj zemlji
Vijesti / Svijet | 16. 05. 2019. u 22:06 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Premijer Nizozemske Mark Rutte zaprijetio je zatvaranjem granica prema istočnoj Europi, ako zemlje članice EU iz te regije ne prihvate veći broj izbjeglica. U intervjuu za nizozemsku televiziju NOS, Rutte je izjavio da zemlje potpisnice Šengenskog sporazuma o slobodnom kretanju imaju i obaveze, tako da ne mogu samo uživati prednosti, već da moraju preuzeti i odgovornosti koje sporazum sa sobom nosi.

"Neprihvatljivo je da nekoliko zemalja prihvata najveći broj izbjeglica. Ono što mi, kao zapadnoeuropske zemlje, možemo uraditi, jeste da ponovno uvedemo granične kontrole prema istočnoeuropskim zemljama", rekao je Rutte.

Prema njegovim riječima, istočnoeuropske zemlje potpisnice Šengenskog sporazuma 'ponosne' su na svoje članstvo u Šengenskoj zoni, ali uz to članstvo ide i solidarnost sa zemljama potpisnicama.

Kao primjer, Rutte je naveo Mađarsku, koja ni na koji način ne pomaže tražiteljima azila, čak ni kada azilanti uopće ne žele da se nastane u Mađarskoj, već u nekoj drugoj europskoj zemlji, prenosi B92.

U Mađarskoj je u međuvremenu na snazi zakon o zabrani ukazivanja pomoći tražiteljima azila, koji zbog toga završavaju na granici na takozvanoj ničijoj zemlji, gdje čak ni humanitarne organizacije nemaju pristup.

Kako je u intervjuu izjavio, Rutte je o svom planu o uvođenju novih graničnih kontrola za zemlje istočne Europe već razgovarao s predsjednikom Francuske Macronom, a uskoro će i s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel.

Kopirati
Drag cursor here to close