420 milijardi dolara

Porasla prodaja oružja u svijetu

"Taj rast zasnovan je ne samo na snažnoj domaćoj tražnji, već i na kontiniranom rastu prodaje oružja drugim zemljama, posebno izvozu sistema S-400"
Vijesti / Svijet | 10. 12. 2019. u 06:27 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prodaja oružja u svijetu porasla je za gotovo 5% u 2018. a tržištem su dominirale SAD, pokazao je izvještaj Stockholmskog međunarodnog mirovnog istraživačkog instituta (SIPRI) objavljen 9. prosinca. Promet 100 najvećih proizvođača oružja dostigao je 420 milijardi dolara zahvaljujući ponajviše američkom tržištu, navodi se u izvještaju.

Američki proizvođači drže 59% tržišta i ubilježili su promet od 246 milijardi dolara, za 7,2% veći nego godinu dana ranije. "To je značajno povećanje za godinu dana, s obzirom na već visok nivo američke prodaje", rekla je za AFP direktorica SIPRI za program transfera oružja i vojnih izdataka Aude Fleurant, prenosi Euractiv.

Američke kompanije imale su koristi od odluke administracije predsjednika Donalda Trumpa da modernizira oružane snage kako bi se učvrstila pozicija SAD prema Kini i Rusiji. Rusija je druga po proizvodnji oružja i drži 8,6% tržišta ispred Velike Britanije sa udjelom od 8,4% i Francuske sa 5,5%.

Izvještaj nije uključio Kinu, jer nije bilo dovoljno podataka, ali se procjenjuje da su među 100 najvećih proizvođača oružja na planeti i između tri i sedam kineskih firmi. Kina, kako se navodi, od 2013. troši 1,9% bruto domaćeg proizvoda na obranu.

Dvije vodeće europske kompanije, Airbus i MBDA, također su odgovorile na "tražnju zbog stalnih oružanih sukoba i ozbiljnih tenzija u više regija", rekla je Fleurant. Istovremeno je vodeća ruska firma Almaz-Antei skočila na deveto mjesto na listi najvećih proizvođača oružja u svijetu sa prometom od 9,6 milijardi dolara, za 18% većim nego u 2017.

"Taj rast zasnovan je ne samo na snažnoj domaćoj tražnji, već i na kontiniranom rastu prodaje oružja drugim zemljama, posebno izvozu sistema S-400", navode se u izvještaju Stockholmskog instituta. Jedan od kupaca tih sistema je članica NATO Turska, koja se odlučila na kupovinu uprkos američkoj prijetnji sankcijama.

Turska industrija oružja ima dvije kompanije među 100 najvećih sa prometom od 2,8 milijarde dolara, za 22% većim nego u prethodnoj godini. Turska je "vođena ciljem da bude samodovoljna u opskrbi oružjem i zato razvija proizvodnju oružja u svim segmentima (kopneni sistemi, zračni, mornarički, rakete)", rekla je Fleurant.

"Turska je i uključena u trajni oružani sukob sa Kurdima i to također povećava tražnju oružja", dodala je ona. Najveći svjetski proizvođač oružja i dalje je američki Lockheed Martin, koji tu poziciju drži od 2009., i koji je u 2018. ostvario promet od 47,3 milijarde dolara. Prodaja Lockheed Martina pokriva 11% svjetskog tržišta.

Kopirati
Drag cursor here to close