Bljesak u Beču

Počeo četvrti lockdown u Austriji: opustjele bečke ulice

Vijesti / Svijet | 22. 11. 2021. u 13:25 Vladimir PETKOVIĆ | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Noćas u ponoć je započeo četvrti po redu lockdown u Austriji. Tri dana ranije oboren je i rekord u broju zaraženih, a prvi dan lockdowna je obilježen nešto nižim, ali i dalje visokim brojkama novozaraženih virusom Covid 19 – skoro 14.000.

Austrijska vlada je ranije donijela odluku prema kojoj će odlučujući faktor u donošenju restriktivnih mjera biti broj zauzetih kreveta na odjelima intenzivne njege, a ne broj zaraženih. S obzirom da se broj bolesnika na intenzivnoj njezi počeo ubrzano povećavati, a neke bolnice su objavile da im prijeti korištenje trijaže,

Ulice Beča su jutros opustjele. Mogu se vidjeti samo pokoji prolaznik i nekolicina televizijskih ekipa koje snimaju kadrove ispražnjenih božićnih sajmova i shopping ulica prvog bečkog okruga. Prethodnog vikenda slike su bile u potpunosti drugačije: nakon što je najavljen lockdown i za cijepljene i za necijepljene, ulice Beča su vrvjele ljudima koji su pohrlili obaviti kupovinu u radnjama koje će idućih dvadeset dana biti zatvorene. Gužvama su doprinijela i tri protesta protiv mjera vladajuće tirkizno-zelene koalicije. Prema ministru unutarnjih poslova Karlu Nehammeru, među prosvjednicima je bilo i neonacista, ekstremista s krajnje desnice i huligana. Novi lockdown bi trebao trajati najduže do 12. prosinca, ali samo za cijepljene, dok bi se necijepljene osobe i nakon tog datuma trebale pridržavati ograničenja.

Foto: Bljesak.info / Počeo četvrti lockdown u Austriji: opustjele bečke ulice

Ipak, novi lockdown nije toliko restriktivan kao prethodni. Škole i dječji vrtići su ostali otvoreni za svu djecu, dok je prethodno to bio slučaj samo za djecu tzv. esencijalnog osoblja, točnije ljudi zaposlenih u javnim službama neophodnim za funkcioniranje države. U planinskim dijelovima Austrije su ostala otvorena i skijališta, s obzirom da austrijska vlada skijanje smatra „psihičkom i fizičkom rekreacijom“ što je jedan od razloga zbog kojih se može napustiti mjesto boravka.

Na četrnaest stranica novog pravilnika o mjerama protiv Covida 19, sažeta su pravila koja se u usporedbi s ranijim čine značajno opuštenijim. Iako su zatvoreni butici, shopping centri, muzeji, kazališta, bordeli, knjižnice i kladionice, ostali su otvoreni objekti poput supermarketa, liječničkih ordinacija, apoteka, crkve... Iako je izlazak generalno zabranjen, mnogobrojni su izuzeci, uz već spomenuto izlaženje za psiho-fizičku rekreaciju. Tako je dozvoljeno i prisustvovanje prosvjedima, koji se kao i u normalnim uvjetima moraju prethodno prijaviti policiji. Za vrijeme lockdowna su primjerice u Linzu prijavljeni svakodnevni prosvjedi ispred zgrade savezne uprave, a policija nije otkrila tko su organizatori.

Foto: Bljesak.info / Počeo četvrti lockdown u Austriji: opustjele bečke ulice

U cijeloj Austriji je nastupilo značajno razočarenje zbog novog lockdowna, s obzirom da je bivši kancelar Sebastian Kurz ljetos najavljivao kraj restriktivnih mjera, barem za cijepljene. Kako bi se spriječio odlazak u peti lockdown, austrijska vlada je najavila obavezno cijepljenje od 1. veljače 2022, za što su predviđene i stroge financijske sankcije za one koji to budu odbijali. Procijenjeno je i da gospodarstvo grada Beča za vrijeme lockdowna gubi 49 milijuna eura dnevno, a to se posebice odnosi na turistički i ugostiteljski sektor. Rezultati austrijskih mjera će vjerojatno utjecati i na ostale europske zemlje u odluci o eventualnom obaveznom cijepljenju, tako da su oči europskih medicinskih djelatnika, ali i zakonodavaca uprte u ovu srednjoeuropsku zemlju.

Kopirati
Drag cursor here to close