Bivši šefovi

Pismo upozorenja: EU ne smije dozvoliti nestabilnost na Balkanu

Navedeno je da je neophodno da EU djeluje nezavisno i ojača svoju vanjsku politiku i obrambene kapacitete kao i da na slijedećem summitu dodijeli datum početka pregovora Skoplju i Tirani.
Vijesti / Svijet | 12. 11. 2019. u 16:15 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Deset bivših šefova diplomacija europskih zemalja upozorili su u otvorenom pismu EU da ne smije dozvoliti širenje geopolitičke nestabilnosti na Balkanu.

"Stabilnost, demokracija i prosperitet u jugoistočnoj Europi direktno su povezani s konsolidacijom europskog projekta i kompletiranjem ujedinjenja kontinenta pristupanjem zemalja Zapadnog Balkana, što je proces započet prije 30 godina", navodi se u pismu koje je prenio briselski portal Euractiv.com.

Pismo su potpisali bivši šefovi diplomacija šest članica EU (Njemačka, Austrija, Grčka, Cipar, Hrvatska i Bugarska) i četiri kandidata za članstvo (Srbija, Crna Gora, Sjeverna Makedonija i Albanija).

Bivši ministri su naveli da "tvrdoglavo protivljenje" početku pristupnih pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom ugrožava utjecaj EU na vlastitom pragu i njenu sposobnost da strateški utječe na jugoistočnu Europu.

To je, prema potpisnicima pisma, strategijska greška koja pomaže jačanju statusa kvo na Balkanu i inertnost EU u sve kompliciranijoj geopolitičkoj situaciji u svijetu. Zbog toga EU mora doprinijeti stabilnosti i sigurnosti jugoistočne Europe i da pristupanje Zapadnog Balkana smatra odgovornom politikom umjesto teretom.

Navedeno je, kako prenosi Euractiv.com, da je proces pristupanja EU od velike važnosti za demokraciju, vladavinu prava i sociojalno-ekonomski standard u zemljama Zapadnog Balkana, kao i da je tim zemljama psihološki važan osjećaj vezanosti za EU.

Tu je i pitanje povjerenja, budući da su lideri EU 2003. obećali Zapadnom Balkanu članstvo. Ako dođe do toga da obećanja EU više ne vrijede, bit će sve teže da se postignu kompromisi, rješavaju bilateralni sporovi i stvara pozitivna energija, navode nekadašnji ministri, prenosi Beta.

Prema njihovim riječima, to bi moglo izazvati unutarnje probleme u Sjevernoj Makedoniji i Albaniji, a također podriva razgovore Srbije i Kosova i jača snage koje teže raspadu Bosne i Hercegovine. "Proces pristupanja EU na Zapadnom Balkanu je i proces izgradnje države i istovremeno proces stabilizacije cijele regije. To je ključna strategija za ispoljavanje globalnog političkog utjecaja EU", navodi se u pismu.

Navedeno je da je neophodno da EU djeluje nezavisno i ojača svoju vanjsku politiku i obrambene kapacitete kao i da na slijedećem summitu dodijeli datum početka pregovora Skoplju i Tirani.

Pismo su potpisali bivši ministri vanjskih poslova Nemačke Sigmar Gabriel, Austrije Karin Kneissl, Grčke Nikos Kotzias, Cipra Ioanis Kasoulides, Bugarske Kristian Vigenin, Hrvatske Vesna Pusić, Sjeverne Makedonije Nikola Poposki, Albanije Ditmir Bušati, Crne Gore Igor Lukšić i nekadašnje SR Jugoslavije Goran Svilanović.

Kopirati
Drag cursor here to close