Digao se narod

Ostavka premijera zbog ubojstva novinarke

Daphne Caruana Galizia, istraživačka novinarka opisivana kao "WikiLeaks u jednoj osobi", ubijena je bombom postavljenom pod njen automobil 2017., podsjeća AP.
Vijesti / Svijet | 02. 12. 2019. u 16:30 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Premijer Malte Joseph Muscat izjavio je da će podneti ostavku u siječnju poslije pritisaka građana koji traže istinu oko ubojstva istraživačke novinarke Daphne Caruane Galizie.

U televizijskom obraćanju Muscat u večernjim satima 1. prosinca je rekao da je obavijestio predsjednika Malte da će dati ostavku na mjesto predsjednika vladajuće Laburističke partije 12. siječnja i da će u danima koji slijede podnijeti ostavku na premijersko mjesto.

Tijekom vikenda su izvori bliski Laburističkoj stranci najavili da će Muscat napustiti funkciju u siječnju, čim stranka izabere novog lidera. Nekoliko sati prije Muscatovog obraćanja, tisuće Maltežana prosvjedovalo je ispred zgrade suda u glavnom gradu Valetti tražeći da on ode.

"Kao premijer prije dvije godine sam obećao da će pravda biti zadovoljena u slučaju ubojstva Daphne Caruane Galizie. Danas sam tu da vam kažem da sam održao riječ", izjavo je Muscat na početku TV obraćanja, prenosi AP. On je rekao da, pored toga što je troje ljudi uhićeno odmah poslije ubojstva novinarke kao neposredni počinitelji, sada je netko optužen kao glavna osoba koja stoji iza tog ubojstva, navodi Beta.

Mislio je na istaknutog malteškog biznismena Yorgena Fenecha protiv koga je podignuta optužnica za navodno saučešće u ubojstvu i organiziranje i financiranje napada na novinarku. Fenech se izjasnio da nije kriv.

Muscatov bivši šef kabineta Keith Schembri povezan je sa ubojstvom. On je bio među članovima vlade koji su 'pogođeni' istraživačkim novinarskim radom Caruane Galizie. Schembri, koji je podnio ostavku prošlog tjedna, bio je priveden i saslušan u policiji, ali je kasnije pušten na slobodu. On demantira da je počinio bilo šta protuzakonito.

Laburisti imaju komotnu većinu u parlamentu i ukazuju da bi novi partijski vođa mogao postati premijer bez potrebe održavanja izbora.

Daphne Caruana Galizia, istraživačka novinarka opisivana kao "WikiLeaks u jednoj osobi", ubijena je bombom postavljenom pod njen automobil 2017., podsjeća AP.

Zahvaljujući njoj, svjetlost dana su ugledali dokumenti iz tzv. "Panamskih papira" koji su se odnosili na Maltu, a otkrila je i dokumente koji su pokazivali da su panamske kompanije u vlasništvu tadašnjeg ministra energetike, a sada ministra turizma Conrada Micija i Keitha Schembrija primale više tisuća eura na dan od firme iz Dubaija za nepoznate usluge.

Kopirati
Drag cursor here to close