Potpisano

Osnovan Obavještajni koledž u Europi

U Pismu namjere utvrđeni su ciljevi Koledža, njegovo područje djelovanja i njegovo upravljanje.
Vijesti / Svijet | 28. 02. 2020. u 07:00 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dužnosnici 23 europske zemlje potpisali su u Zagrebu Pismo namjere kojim je završen projekat osnivanja Obavještajnog koledža u Europi. Među ciljevima te institucije su razvoj strateške komunikacije među europskim obavještajnim zajednicama i podizanje svijesti građana o sigurnosnim izazovima, piše Euractiv.

Premijer Hrvatske Andrej Plenković izjavio je 26. veljače poslije potpisivanja dokumenta da koledž neće biti samo obrazovna institucija, 'nego i svojevrsna mreža koja će uključivati ljude iz akademske zajednice, medije i sve ostale' kako bi se bolje pronalazila rješenja 'za različite prijetnje suvremenom svijetu, posebno u Europi'.

"Smatram da je ovo jako dobar oblik suradnje koji je i otvoreniji nego što je to uobičajeno za ovu vrstu službi. Korak je u dobrom smjeru da smo tijekom hrvatskog predsjedavanja EU napravili iskorak i u ovoj oblasti", rekao je Plenković, prenosi portal Euractiv.

Direktor hrvatske Sigurnosno-obavještajne agencije (SOA) Daniel Markić izjavio je da će novi oblik suradnje biti 'na strateškom nivou' kako bi se pronašao 'bolji način komuniciranja' među različitim službama. "Moramo drugačije komunicirati na strateškom nivou i zato postoji ta inicijativa. Hrvatska i SOA su od početka prihvatili tu inicijativu. SOA se pokazala kao vodeća služba u tom projektu i prvu će godinu predsjedavati Koledžom", rekao je Markić.

Iako do sada nije bilo uobičajno za obavještajne službe da surađuju s javnošću, Markić je izjavio da će se ovim koledžom stvoriti 'most koji će nas spojiti s drugim zajednicama'.

Na panel diskusiji održanoj poslije potpisivanja Pisma namjere ocjenjeno je da je suradnja zemalja jedini način da Europa ostane sigurna i prosperitetna, dok budućnost donosi mnoge izazove, poput cyber napada, digitalnih izazova koji uključuju tehnologije prepoznavanja lica ili mreže 5G, lažnih vijesti.

U Pismu namjere utvrđeni su ciljevi Koledža, njegovo područje djelovanja i njegovo upravljanje.

Tri glavne misije te institucije bit će pokretanje strateškog dijaloga između obavještajnih zajednica u Europi, doprinos nacionalnim i europskim donositeljima odluka, ali i građana, kako bi se podigla svijest o izazovima i pitanjima vezanim za obavještajne podatke i razvijanje akademske suradnje.

Ideju o osnivanju koledža pokrenuo je francuski predsjednik Emmanuel Macron govorom na Sorboni rujna 2017., kada je govorio o snažnijoj Europi. Macron je tada izrazio potrebu za osnivanjem svojevrsne europske obavještajne akademije gdje bi se obavještajne zajednice članica EU još više zbližavale kroz obuku, obrazovanje i razmjenu. Francuska je u ožujku 2019. okupila europske sigurnosne i obavještajne službe i tada je počeo rad na koncipiranju Obavještajnog koledža u Europi.

Učešće u Obavještajnom koledžu ponuđeno je za 30 država (27 članica EU, Ujedinjeno Kraljevstvo, Norveška i Švicarska), a do sada su 23 države potvrdile da će potpisati Pismo namjere - Francuska, Njemačka, Italija, Hrvatska, Nizozemska, Mađarska, Portugal, Austrija, Belgija, Cipar, Češka, Danska, Estonija, Finska, Letonija, Litva, Malta, Norveška, Rumunjska, Slovenija, Španjolska, Švedska i Ujedinjeno Kraljevstvo.

Koledž će početi raditi 1. ožujka. Tajništvo Koledža za koordinaciju aktivnosti bit će smješteno u Parizu.

Kopirati
Drag cursor here to close