Protiv imena

Masovni prosvjedi Grka protiv Makedonije

Ovotjedni pregovori između glavnih pregovarača Grčke i Makedonije, pod posredovanjem diplomate UN Mathewa Nimetza, nisu donijeli konkretne rezultate.
Vijesti / Svijet | 21. 01. 2018. u 19:30 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Više od 100.000 Grka okupilo se u Solunu na demonstracijama protiv upotrebe riječi 'Makedonija' u bilo kakvom rješenju spora između Atene i Skoplja. Organizatori prosvjeda tvrde da se na demonstracijama okupilo 400.000 ljudi, dok policija neslužbeno procjenjuje na 100.000, prenosi AP.

U prosvjedima sudjeluju svećenici, članovi makedonskih sindikata iz Sjeverne Grčke, konzervativni i socijalistički lokalni političari i vojni umirovljenici, prenio je grčki portal greekreporter.

Prosvjed nije povezan ni sa jednom političkom strankom i cilj je da se Bivšoj Jugoslovenskoj Republici Makedoniji jasno uputi poruka da prestane koristiti riječ Makedonija u svom imenu.

Prosvjed protiče u mirnoj atmosferi, sa nekoliko čarki koje su se dogodile između demonstranata i anarhista obučenih u crno, koji su pokušali da se ubace među demonstrante. To je prvi veliki prosvjed u Grčkoj otkako su se dvije zemlje ovog mjeseca suglasile da obnove napore u cilju rješavanja 25-godišnjeg spora.

Ovotjedni pregovori između glavnih pregovarača Grčke i Makedonije, pod posredovanjem diplomate UN Mathewa Nimetza, nisu donijeli konkretne rezultate, ali su neki prijedlozi vezani za ime iznijeti na pregovarački stol. Grčki premijer Alexis Tsipras rekao je za današnje izdanje grčkog lista "Etnos" da je "u povijesnom smislu potpuno neosnovano i apsurdno tražiti ekskluzivitet za Makedoniju".

"Ali, nije nerazumno uvrstiti termin 'Makedonija' u kombinirani naziv, sa geografskim ili kronološkim kvalifikativom, za generalnu upotrebu, kako bi bilo apsolutno jasno da nitko ne polaže pravo na zemlju ili povijest drugog naroda", istaknuo je Tsipras u tom intervjuu, prenosi B92.

Prošlotjedna anketa pokazala je da većina Grka ne želi da se riječ Makedonija nalazi u upotrebi ni u jednom rješenju. Grčka blokira pokušaje Makedonije da se pridruži NATO i EU, tvrdeći da naziv Makedonija podrazumijeva polaganje teritorijalnih prava na istoimeni sjevernu grčku regiju, koji obuhvata i grad Solun.

Dok se spor ne riješi, Atena je pristala da se Makedonija na međunarodnom planu naziva "Bivša Jugoslovenska Republika Makedonija" (BJRM), a pod tim imenom je i primljena u UN 1993. godine.

Kopirati
Drag cursor here to close