Prvostupanjska presuda

Legija i ostali specijalci oslobođeni optužbi za oružanu pobunu

Takvim postupanjem Jedinice, bili su neposredno ugroženi sigurnost i ustavni poredak zemlje, navodi se u optužnici. Prosvjed JSO je prekinut nakon što su Petrović i Mijatović podnijeli ostavke, dok Mihajlović to nije učinio.
Vijesti / Svijet | 14. 07. 2018. u 08:27 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Specijalni sud u Beogradu oslobodio je u petak sedmoricu pripadnika nekadašnje Jedinice za specijalne operacije (JSO) od optužbi za oružanu pobunu jedinice 2001. godine jer tužiteljstvo nije dokazalo svoje tvrdnje. Ovo je prvostupanjska presuda i na nju tužiteljstvo za organizirani kriminal ima pravo žalbe.

Optužbi su oslobođeni nekadašnji zapovjednici JSO Milorad Ulemek Legija i Zvezdan Jovanović, kao i pripadnici jedinice Mića Petraković, Dragoslav Krsmanović, Veselin Lečić, Dragiša Rodić i Vladimir Potić. Tijekom suđenja optuženi su tvrdili da je bila riječ o prosvjedu, a ne o pobuni.

Predsjednik sudskog vijeća sudija Dragomir Gerasimović rekao je u obrazloženju presude da je vijeće odluku donijelo jednoglasno jer tužiteljstvo za organizirani kriminal nije uspjelo da dokaže optužbe. Sudac je podsjetio da Vlada tada nije proglasila izvanredno stanje jer je procijenila da ne postoji bojazan od nasilnog preuzimanja vlasti, prenosi Tanjug.

Među pisanim dokazima, kako je naveo, bili su i stenogrami sa 61. i 62. sjednice Vlade kojima su prisustvovali skoro svi predstavnici vlasti, a u kojima je konstatirano da sigurnost države nije ugrožena. Prema njegovim riječima, i samo ponašanje državnog vrha je dokaz za sebe, kao i dolazak tadašnjeg srbijanskog premijera Zorana Đindića sa maloljetnim sinom na proslavu slave JSO.

Ulemek po vlastitoj želji nije privođen na objavu presude iz zatvora u Požarevcu gdje služi kaznu od 40 godina zatvora zbog niza kaznenih djela, među kojima je i ubojstvo premijera Zorana Ðinđića, dok je Jovanović koji isto tako služi kaznu od 40 godina zatvora na koju je osuđen neposredni izvršitelj ubojstva Ðinđića, prisustvovao.

Ostali optuženi se brane sa slobode. Izricanju presude prisustvovao je i predsjednik Srpske radikalne strane Vojislav Šešelj, koji je pred izricanje presude rekao novinarima da očekuje oslobađajuću presudu.

Što se tiče Dušana Maričića Gumara, koji je u vrijeme pobune bio zapovjednik jedinice, medicinskim vještačenjem koje je zimus predstavljeno ocijenjeno je da nije sposoban da prati suđenje, pa je postupak protiv njega razdvojen. Maričić takođe služi kaznu zatvora u Požarevcu.

Tužiteljstvo tereti optužene tvrdeći da je od 9. do 17. studenog 2001. godine JSO otkazala poslušnost zapovjedništvu, povukla svoje pripadnike u centar u Kuli, prekinula komunikacije s zapovjedništvom i u više navrata odbila zahtjeve načelnika resora, ministra unutarnjih poslova i premijera Zorana Ðinđića, da prekine sa pobunom.

Istovremeno, operativni dio Jedinice borbenim vozilima i naoružanim ljudstvom u dva navrata je blokirao autocestu. Prvi put je to učinjeno 10. studenog na autocesti Novi Sad-Subotica u blizini Vrbasa, a drugi put 12. studenog blokadom autoceste kroz Beograd kod Sava centra.

Na taj način je, kako se navodi u optužnici, vrlo jasno iskazana spremnost Jedinice za primjenu nasilja ukoliko se ne prihvate njeni ultimativni zahtjevi za smjenu tadašnjeg ministra policije Dušana Mihajlovića, načelnika resora DB-a Gorana Petrovića i njegovog zamjenika Zorana Mijatovića.

Takvim postupanjem Jedinice, bili su neposredno ugroženi sigurnost i ustavni poredak zemlje, navodi se u optužnici. Prosvjed JSO je prekinut nakon što su Petrović i Mijatović podnijeli ostavke, dok Mihajlović to nije učinio.

Optuženi su u svojim obranama negirali pobunu tvrdeći da su iskazali prosvjed, zbog obmane nadređenih. Naime, pripadnici Jedinice su uhitili braću Banović, koji su potom izručeni Tribunalu u Haagu, iako je postojao dogovor da se pripadnici JSO ne angažiraju za privođenje haških optuženika.

Zapovjednicima JSO je navodno rečeno da su u pitanju opasni kriminalci koji će pružati otpor i da nitko nije spominjao Haški tribunal, ali se ispostavilo drugačije. Tadašnji čelnici DB-a Goran Petrović i Zoran Mijatović su odbili da pričaju sa Jedinicom koja je bila u sastavu DB-a, što je rezultiralo nezadovoljstvom.

Kopirati
Drag cursor here to close