2:1

Džaferović i Komšić traže da se obustavi gradnja Pelješkog mosta

Ovo je bio prvi put da Predsjedništvo pokreće jedan ovakav potez, poput pokretanja sudskog spora, ali je sada evidentno da ni to neće ići jednostavno.
Vijesti / Svijet | 16. 07. 2019. u 17:40 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik kazao je danas u Sarajevu da su na sjednici Predsjedništva razmatrali prijedlog zaključaka o obustavi radova na Pelješkom mostu te otvaranju spora s Republikom Hrvatskom, koji on nije podržao.

Istaknuo je da su članovi Predsjedništva BiH Šefik Džaferović i Željko Komšić glasali za tu odluku, te da je ona formalno usvojena.

"Kao član iz reda srpskog naroda potegao sam pitanje vitalnog nacionalnog interesa i to ću objasniti Narodnoj skupštini Republike Srpske zašto to nije dobro. U danu kada smo poslije deset godina potpisali ugovor o izgradnji mosta na Savi, usvaja se odluka koja može poremetiti tu vrstu priče", kazao je.

Video: Džaferović: Pozivamo Hrvatsku da obustavi radove na Pelješkom mostu

Smatra da nije pametno da BiH tako ulazi u konflikt s Republikom Hrvatskom te da je njegov prijedlog bio da se napravi sveobuhvatni sporazum o granici, ali da su se Džaferović i Komšić fokusirali na problem oko gradnje Pelješkog mosta.

"Pelješki most se već gradi i mislim da bi bilo previše subjekata s kojima bi imali probleme u tom pogledu", poručio je.

Dodik je kazao da je jedna od tačaka dnevnog reda sjednice Predsjedništva BiH bila i migrantska kriza ističući da Vijeće ministara BiH nije postupilo po zahtjevu Predsjedništva BiH da dostavi sveobuhvatan plan.

Video: Dodik: Odluka o obustavi gradnje Pelješkog mosta remeti odnose s RH

Dodao je da je u Zaključcima sjednice Predsjedništvo jedinstveno osudilo takvo ponašanje i neodgovornost Vijeća ministara BiH, jer nemaju sveobuhvatni prijedlog mjera koje bi podrazumijevale reakciju na sva otvorena pitanja, kao i potrebu da se sa Srbijom i Crnom Gorom uspostave procedure kako bi se napravio sveobuhvatni plan i spriječio ulazak migranata u BiH.

Ovo je bio prvi put da Predsjedništvo pokreće jedan ovakav potez, poput pokretanja sudskog spora, ali je sada evidentno da ni to neće ići jednostavno.

Kopirati
Drag cursor here to close