Dr. sc. Ivana Matković Leko

New York je sablasno prazan, vlada kaos, nestaje hrane, nedostaje tisuće respiratora!

Dr. sc. Ivana Matković Leko (31) je biologinja iz Osijeka koja živi u New Yorku i proučava trenutno neizlječivu bolest pluća, pulmonalnu fibrozu.
Vijesti / Svijet | 25. 03. 2020. u 22:29 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Stanje je alarmantno, kaotično i zastrašujuće. New York je trenutno epicentar zaraze, brojke su poražavajuće. Upravo dok razgovaramo, samo grad New York (NYC) bilježi oko 14.000 slučajeva zaraženosti koronavirusom.

To je više od 58 posto od ukupnih slučajeva u cijeloj državi New York! To je čak i više potvrđenih slučajeva koronavirusa po glavi stanovnika nego u Italiji. Još jedna zabrinjavajuća činjenica je da se demografska slika zaraze ne podudara s onom u ostatku svijeta.

U New Yorku je od ukupnog broja zaraženih samo 8% u dobnoj skupini starijih od 75 godina.

Čak 46% zaraženih je u skupini 18-44, te 33% u grupi 45-64 godine, što znači da virus ne bira samo starije, kako se prvobitno smatralo'', ovo je za Slobodnu Dalmaciju ispričala dr. sc. Ivana Matković Leko (31) biologinja iz Osijeka koja živi u New Yorku i proučava trenutno neizlječivu bolest pluća, pulmonalnu fibrozu.

Kaže kako je grad sablasno prazan jer je od nedjelje nastupila svojevrsna zabrana izlazaka za osobe koje se ne bave esencijalnim zanimanjima

''Nevjerojatno je vidjeti praznu aveniju Broadwaya ili pust Times Square. Kao iz nekog lošeg filma o apokalipsi. Trgovine hranom još uvijek rade, no police su poprilično prazne. Najtraženiji su kruh, voda i toaletni papir'', priča dr. Matković.

Opširan razgovor možete pročitati na stranicama Slobodne Dalmacije

Kopirati
Drag cursor here to close