Lažni iskazi i mito

Crvena tjeralica iz Haaga za Šešeljevim suradnicima

Haški tribunal je Srbiju nekoliko puta prijavio Vijeću sigurnosti UN zbog nesuradnje u slučaju članova SRS.
Vijesti / Svijet | 14. 05. 2019. u 17:44 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dužnosnicima Srpske radikalne stranke (SRS) Petru Jojiću i Vjerici Radeti, optuženim za nepoštovanje Haškog suda, sudit će se u Haagu, a ne u Srbiji, priopćio je danas haški sud. To je odlučio kineski sudac Liu Daqun, koji je poništio prvobitnu odluku kojom je proces Jojiću i Radeti bio ustupljen Srbiji.

Sudac Daqun je istovremeno izdao novi nalog za uhićenje dvoje radikala i Srbiji naložio da ih bez odlaganja izruči u Haag. Kao obrazloženje odluke, sudac je naveo da su ključni svjedoci u ovom predmetu 'nedvosmisleno' izjavili da neće svjedočiti ako suđenje bude u Srbiji zbog 'ozbiljne zabrinutosti za svoju sigurnost i sigurnost svojih obitelji', piše B92.

Sudac Daqun je usvojio argument tužiteljice Diane Ellis da su iskazi tih svjedoka od vitalne važnosti za održivost tri točke optužnice protiv Jojića i Radete. "To što svjedoci ne žele da svjedoče u Srbiji bi značajno potkopalo sposobnost optužbe da prezentira svoje dokaze i ometalo bi cio proces", naglasio je kineski sudac.

Zbog toga je, po sucu Daqunu, 'u interesu pravde' da se radikalima sudi u Haagu. Haški sud je 2017. odlučio da Srbiji ustupi to suđenje, ali je tužiteljica Ellis uložila žalbu. Apelaciono vijeće, iako je u suštini potvrdilo da je ta odluka ispravna, naredilo da se dodatno razmotri aspekt sigurnosti svjedoka.

Današnja odluka suca Daquna rezultat je novog razmatranja sigurnosti svjedoka. Jojić i Radeta terete se da su prijetnjama i podmićivanjem uticali na svedoke optužbe u haškim procesima protiv lidera radikala Vojislava Šešelja da ne svjedoče ili da promijene iskaz i brane Šešelja.

Jedan od svjedoka, čiji je identitet zaštićen, opisao je kako je svjedok iz procesa Šešelju 2008. doveden u sjedište SRS, gdje mu je Petar Jojić rekao da zna kako je on dao izjavu haškim tužiteljima i da bi sada trebao da dadne 'malu izjavu' i Šešeljevoj obrani, navodi B92.

Po izjavi očevica, 'Jojić je zatim izdiktirao svjedokovu izjavu', koja je bila 'neistinita i sadržala je lažne optužbe protiv haškog tužiteljstva' i 'obmane o Šešeljevoj ulozi i odgovornosti tijekom rata'. Istog svjedoka je Vjerica Radeta, pošto je pristao da surađuje, više puta 'podvrgavala pritisku' da napusti svoj tadašnji posao i prihvati da ga, umjesto toga, redovno plaća SRS.

Nakon što je prihvatio novac, radikali su tom svjedoku, uoči svedočenja na jednom od procesa Šešelju zbog nepoštovanja Haškog tribunala, dostavili spisak Šešeljevih pitanja i njegovih odgovora, kojih se morao pridržavati.

Vjerica Radeta je, po svjedočenju koje citira Ellis, drugom svjedoku protiv Šešelja 2007. rekla da će mu radikali 'pomoći', ako promijeni iskaz i svjedoči u Šešeljevu obranu. Svjedok je, potom, od SRS dobivao 500 eura mjesečno, a 'Radeta je bila uključena u pisanje lažne izjave za njega'.

Radikali su i tom svjedoku dali spisak pitanja i odgovora. Svjedokov iskaz odvijao se, potom, točno po tom scenariju. Jojića i Radetu, Haški tribunal je u listopadu 2012, optužio da su uticali na svedoke u haškom procesu protiv svog partijskog vođe Vojislava Šešelja, tako što su ih prijetnjama, ucjenama i mitom nagovarali da promijene iskaze ili da ne svjedoče.

Nalog za uhićenje radikala, Tribunal je vlastima u Beogradu uputio u siječnju 2015. S proljeća 2016. godine, Vijeće za ratne zločine Višeg suda u Beogradu odlučio je, međutim, da nema zakonskih osnova za uhićenje i izručenje radikala, zato što nacionalni zakon o suradnji sa Haškim tribunalom predviđa obavezu izručenja samo optuženih za ratne zločine, a ne i nepoštovanje suda.

Tribunal je 5. listopada 2016. izdao međunarodni nalog za uhićenje Jojića i Radete, ocjenjujući da je službeni Beograd nekoliko puta odbio da postupi po nalogu suda, uhiti i u Haag izruči dvoje radikala. Na zahtjev Tribunala, Interpol je za optuženim radikalima raspisao 'crvene tjeralice'.

Haški tribunal je Srbiju nekoliko puta prijavio Vijeću sigurnosti UN zbog nesuradnje u slučaju članova SRS. Po zatvaranju Tribunala, na kraju 2017., predmet protiv Jojića i Radete preuzeo je, kao pravni nasljednik, Mehanizam za međunarodne kaznene tribunale u Haagu.

Kopirati
Drag cursor here to close