Opremanje

Crnogorska vojska nabavlja dronove za 300 000 eura

Uređaji moraju imati integriran GPS prijemnik sposoban da razmjenjuje podatke sa komercijalnim GPS sistemima.
Vijesti / Svijet | 13. 08. 2019. u 12:04 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministarstvo obrane Crne Gore nabavit će optoelektronske uređaje za potrebe deklariranih jedinica crnogorske vojske. Crna Gora, između ostalog, nabavlja bespilotne letjelice, ukupne vrijednosti 322.000 eura, navodi se u tenderskoj dokumentaciji Ministarstva obrane.

Optoelektronički uređaji su sredstva za noćno motrenje i gađanje, koja pretvaraju sliku iz nevidljivog infracrvenog područja u područje vidljivo ljudskom oku, piše 'Pobjeda', prenosi 'Sputnik'. Zahtjev Ministarstva je i da rezolucija slike termalne kamere ne bude manja od 640x512 piksela, kao i da komplet posjeduje najmanje dva kontrolna uređaja sa ekranom za praćenje i dokumentiranje uočene situacije na terenu.

Osim dronova, Ministarstvo planira opremiti vojsku i sa dva termalna multifunkcionalna uređaja za lociranje cilja, koji mogu uvećati sliku najmanje šest puta i imati rezoluciju slike ne slabiju od 1280×1024 pixela, i to u modu slabe vidljivosti.

Uređaji moraju imati integriran GPS prijemnik sposoban da razmjenjuje podatke sa komercijalnim GPS sistemima.

Oprema za deklarirane snage koštat će Ministarstvo 472.680 eura, a uključivat će, osim uređaja za osmatranje, i pribore za pješadijsko naoružanje, opremu za Kontrolni centar združenih napada, ronilačku opremu i set za spasioce.

Prema ranije objavljenoj Strategiji obrane, Ministarstvo planira opremiti i obučiti 50 posto deklariranih, kopnenih snaga Vojske Crne Gore za učešće i do 10 posto kopnenih snaga za održivo angažiranje u NATO operacijama podrške miru i operacijama odgovora na krize.

Kopirati
Drag cursor here to close