Područje bivše Jugoslavije

Brammertz: Glorificiraju se ratni zločinci, a poriču zločini

Tužitelj je pomenuo humanitarni imperativ da se lociraju i identifikuju osobe koje se i dalje vode kao nestale kao posljedica sukoba na području bivše Jugoslavije.
Vijesti / Svijet | 12. 12. 2018. u 00:27 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Tužitelj Serge Brammertz u utorak se u ime Tužiteljstva Međunarodnog rezidualnog mehanizma za kaznene sudove (MRMKS) obratio Vijeću sigurnosti Ujedinjenih nacija.

Obraćanje je započeo pruživši najnovije informacije u vezi s predmetima proslijeđenim s Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju: žalbenim postupcima u predmetima Karadžić i Mladić i ponovnom suđenju u predmetu Stanišić i Simatović, navodi se iz MICT-a (Mechanism for International Criminal Tribunals).

Tužitelj je nakon toga izvjestio Vijeće sigurnosti u vezi s predmetom Tužitelj protiv Turinala i drugih u ogranku Mehanizma u Arushi, koji je proistekao iz tekućeg postupka preispitivanja presude u predmetu Ngirabatware.

Nakon intenzivne poverljive istrage provedene tijekom proteklih godinu dana, Tužiteljstvo je nedavno podiglo optužnice protiv pet državljana Ruande zbog nepoštovanja suda i poticanja da se počini nepoštovanje suda vršenjem uticaja na svjedoke kako bi se ukinula osuđujuća presuda Augustinu Ngirabatwareu. Tužitelj je izjavio: "Tužiteljstvo želi poslati jasnu poruku da će naše žrtve i svjedoci biti zaštićeni i da se suprotstavljamo poricanju genocida u svim njegovim manifestacijama".

U odnosu na potragu za preostalom osmoricom optuženih pred Međunarodnim kaznenim sudom za Ruandu koji su u bjekstvu, tužitelj Brammertz je obavijestio Vijeće sigurnosti da su, tijekom perioda na koji se izvještaj odnosi, obavještajni podaci i istražne aktivnosti dovele do nekoliko tragova na kojima se radi. Tužitelj je istaknuo, "Kako bismo završili ovu rezidualnu funkciju što ekspeditivnije moguće, suradnja država je i dalje od presudne važnosti".

Tužitelj Brammertz je ponovno obavijestio Vijeće sigurnosti o kontinuiranoj glorifikaciji ratnih zločinaca i poricanju zločina na području bivše Jugoslavije, i tome da je pravosudna suradnja u predmetima ratnih zločina među državama na području bivše Jugoslavije na najnižem nivou u odnosu na ranije godine.

Tužitelj je izjavio, 'pozitivni koraci se potkopavaju neodgovornim komentarima drugih dužnosnika kojima se poriče ono što je ustanovljeno izvan razumne sumnje od strane međunarodnih sudova, kao i prikazivanjem ljudi koji su počinili najteže povrede međunarodnog prava kao heroja".

Na kraju, tužitelj je pomenuo humanitarni imperativ da se lociraju i identifikuju osobe koje se i dalje vode kao nestale kao posljedica sukoba na području bivše Jugoslavije. Tijekom perioda na koji se izvještaj odnosi, tužitelj se sastao s predstavnicima obitelji nestalih osoba. Kako je izvjestilo Vijeće sigurnosti, "Njihova poruka svima nama je jednostavna: intenzivirajte napore, produbite suradnju i na kraju vratite nestale njihovim obiteljima".

U tom pogledu, na nedavnom summitu u Londonu, koji je organiziralo Ujedinjeno kraljevstvo, sve vlade u regiji su se obavezale da će poboljšati svoje aktivnosti i suradnju, i spriječiti politizaciju tog pitanja.

Zaključujući svoje obraćanje, tužitelj Brammertz iznio je uvjeravanja Vijeću sigurnosti Ujedinjenih nacija da je 'Tužiteljstvo čvrsto usredsređeno na završetak svojih preostalih funkcija na efikasan i djelotvoran način, uključujući i istragu i kazneno gonjenje za vršenje pritiska na svjedoke i nepoštovanje suda'.

Kopirati
Drag cursor here to close