Dan Europe

79 godina od Schumanove deklaracije

Deklaracija je predstavljena pet godina nakon završetka Drugog svjetskog rata kada su se europske države još oporavljale od ratnih razaranja.
Vijesti / Svijet | 09. 05. 2019. u 09:24 Fena
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Francuski ministar vanjskih poslova Robert Schuman 9. svibnja 1950. godine predložio je stvaranje Europske zajednice za ugalj i čelik čije bi članice udružile proizvodnju ugljena i čelika, ovaj prijedlog poznatiji je kao Schumanova deklaracija, a bila je to prva u nizu nadnacionalnih europskih institucija iz kojih je nastala današnja Europska unija.

Države osnivačice te zajednice bile su: Francuska, Zapadna Njemačka, Italija, Nizozemska, Belgija i Luksemburg, a taj datum obilježava se kao Dan Europe.

Deklaracija je predstavljena pet godina nakon završetka Drugog svjetskog rata kada su se europske države još oporavljale od ratnih razaranja.

Odlučne u nastojanju da spriječe ponovni rat, europske vlade zaključile su da bi udruživanjem proizvodnje uglja i čelika rat između povijesnih protivnica Francuske i Njemačke postao, prema navodima iz Deklaracije, ''ne samo nezamisliv, nego i materijalno nemoguć''.

Smatralo se da će udruživanje privrednih interesa podići životni standard te biti prvi korak prema ujedinjenoj Europi, a članstvo u toj zajednici otvoreno je i ostalim zemljama.

Objedinjavanjem osnovne proizvodnje i uspostavom nove Visoke komisije, čije će odluke biti obvezujuće za Francusku, Njemačku i druge zemlje članice, taj će prijedlog biti prvi konkretni temelj europske federacije koja je neophodna za očuvanje mira.

Deveti svibnja, uz himnu i zastavu, uzima se kao europski simbol. Vijeće Europske unije u Milanu 1985. godine donijelo je odluku kojom se 9. svibnja svake godine obilježava kao Dan Europe.

 

Ove godine bit će organizirani su dani otvorenih vrata evropskim institucijama tako je prvi takav upriličenu u Bruxellesu u 4. svibnja, u Luksemburgu će to biti organizirano danas, a u Strasbourgu 19. svibnja, dok će lokalni uredi Europske unije u svijetu također organizirati niz aktivnosti i događaja.

Dan otvorenih vrata jedinstvena je prilika da se otkrije kako rad evropskih institucija utječe na život građana. Tih dana omogućen je ulazak u zgrade institucija i učestvovanje u posebnim aktivnostima kao što su javne debate i obilasci s vodičem.

Ova godina je izborna godina te će na izborima za Evropski parlament, koji će se održati od 23. do 26. svibnja, građani imati priliku izabrati tko će donositi važne odluke koje će utjecati na njihov svakodnevni život.

Kopirati
Drag cursor here to close