Što se dogodilo?

50.000 godina staro jezero postalo ružičasto

Dodaje da su uzorci poslati u nekoliko laboratorija te će se "nakon istraživanja sa sigurnošću moći kazati zbog čega je jezerska voda postala crvena".
Vijesti / Svijet | 12. 06. 2020. u 14:38 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

50.000 godina staro jezero Lonar u indijskoj državi Maharashtri iznenada je u zadnjih nekoliko dana dobilo ružičastu boju, a stručnjaci još ne znaju zbog čega se to dogodilo, piše CNN.

Stručnjaci vjeruju da bi uzrok tome moglo biti povećanje saliniteta vode, prisutnost nekih vrsta algi ili kombinacija ta dva elementa. Podsjećaju da se slično dogodilo s Velikim slanim jezerom u američkoj saveznoj državi Utahu i u Australiji s jezerom Hillier.

Lokalni geolog Gajanan Kharat,u video snimci objavljenoj na Twitteru turističke zajednice Maharashtre kazao da se to događalo i ranije no nije bilo toliko intenzivno.

"Čini se da je jezero ove godine osobito ružičaste nijanse zbog porasta saliniteta", kazao je, dodavši da se količina vode u jezeru smanjila, što može utjecati na porast saliniteta.

Kharat kaže i da znanstvenici istražuju prisutnost crvenih algi u jezeru koje bi također mogle utjecati na promjenu boje vode.

Dodaje da su uzorci poslati u nekoliko laboratorija te će se "nakon istraživanja sa sigurnošću moći kazati zbog čega je jezerska voda postala crvena".

Jezero se nalazi oko 500 kilometara od Mumbaija i nastalo je nakon pada meteorita na Zemlju prije oko 50.000 godina. Znanstvenici iz cijelog svijeta godinama ga istražuju, a s vremenom je postalo i popularna turistička atrakcija, prenosi Hina.

Kopirati
Drag cursor here to close