Izvješće

3 tisuće pedofila u francuskoj Katoličkoj crkvi

Izvješće komisije bit će objavljeno u utorak, nakon istraživanja, na temelju crkvene, sudske i policijske arhive, kao i intervjua sa svjedocima.
Vijesti / Svijet | 03. 10. 2021. u 15:30 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Oko 3 tisuće pedofila djelovalo je unutar Katoličke Crkve u Francuskoj od 1950., kazao je za AFP čelnik neovisne komisije koja je istraživala pedofiliju u Katoličkoj Crkvi, uoči objave izvještaja, objavila je Hina.

Komisija je istragom otkrila između 2900 i 3200 pedofila svećenika i drugih pripadnika klera, kazao je Jean-Marc Sauve, dodajući da je riječ o “minimalnoj procjeni”.

2500 stranica

Izvješće komisije bit će objavljeno u utorak, nakon istraživanja, na temelju crkvene, sudske i policijske arhive, kao i intervjua sa svjedocima.

Istraga je trajala dvije i pol godine.

Sauve, visoki francuski državni službenik, rekao je da je izvješće, koje ima 2500 stranica, pokušalo kvantificirati broj počinitelja i broj žrtava.

Također su traženi “mehanizmi, pogotovo institucionalni i kulturalni” koji su omogućili pedofilima da ostanu unutar Katoličke Crkve.

Komisija, koju je 2018. osnovala Biskupska konferencija Francuske (CEF) kao odgovor na skandale koji su pogodili Crkvu u Francuskoj i širom svijeta, dat će i 45 preporuka.

Eksplozija

Prije osnivanja komisije papa Franjo je obvezao one koji znaju za seksualno zlostavljanje u Katoličkoj Crkvi da to prijave svojim nadređenima.

Komisiju su činila 22 člana, a među njima su bili pravnici, liječnici, povjesničari, sociolozi i teolozi.

Kada je započela s radom, uspostavila je posebnu telefonsku liniju putem koje su prijavljivani slučajevi pedofilije.

Izvješće će biti obznanjeno na novinskoj kofnerenciji u utorak, na koju su pozvani predstavnici udruženja žrtava.

“To će biti eksplozija”, kazao je anonimno za AFP jedan član komisije.

Težak i ozbiljan trenutak

“Imat će učinak bombe”, dodao je Olivier Savignac iz udruženja žrtava Parler et Revivre.

Predsjednik CEF-a biskup Eric de Moulins-Beaufort, kazao je, na sastanku s vjernicima iz svoje biskupije, kako strahuje da će izvješće pokazati “značajne i zastrašujuće brojke”.

Crkvene vlasti upozorile su svećenike i župe da će objava izvješća biti “težak i ozbiljan trenutak” koji poziva na “istinu i suosjećanje”.

Sauve je rekao u studenom da je odgovor na moguće slučajeve pedofilije “u prošlosti često bio pogrešan”.

Rekao je da je “iznimno ozbiljno što su mogle postojati neke institucije i neke zajednice, u malom broju, u kojima su se mogle počiniti sustavne zlouporabe”.

Kopirati
Drag cursor here to close