Blago Zadro

27 godina od pogibije legende Domovinskog rata

Nikada suborcima nije dopuštao da idu zajedno u borbu te nikada nije zapovijedao ''naprijed'' nego ''za mnom''.
Vijesti / Svijet | 16. 10. 2018. u 08:30 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prije 27 godina, u blizini Trpinjske ceste u Vukovaru, Blago Zadro je ubijen, vodeći svoje suborce u akciju. Postao je jedna od najpoštovanijih ikona hrvatskog Domovinskog rata za neovisnost zbog svoje junačke pogibije i velike karizme.

Njegovi se suborci sjećaju legende vukovarske obrane svjedočeći o njegovom zaštitničkom stavu. Nikada braći nije dopuštao da idu zajedno u borbu te nikada nije zapovijedao ''naprijed'' nego ''za mnom''.

Iskazao se vrsnom organizacijom u obrani, a cesta u blizini koje je poginuo nazvana je Groblje tenkova upravo zbog njegovog zaustavljanja srpskih tenkova i oklopnih transportera.

Video: Obljetnica smrti Blage Zadre - TV kalendar HRT

Poginuo je 16. listopada 1991. godine blizu Trpinjske ceste, u Kupskoj ulici nedaleko od željezničke pruge, pokošen rafalom iz puškostrojnice dok je junački vodio svoje suborce u akciju.

Tijelo Blage Zadre suborci su izvukli tek poslije žestoke paljbe po srpskim položajima. Potom su ga stavili na nosila i odmah odnijeli u stožer. Nakon toga Zadrino je tijelo prebačeno u vukovarsku bolnicu gdje je dr. Juraj Njavro utvrdio smrt. Bio je pokopan u lijesu označenom brojem koji je znalo samo četvero suboraca.

Blago Zadro, jedan je od osnivača vukovarskog HDZ-a, a činom general-bojnika posmrtno ga je odlikovao prvi hrvatski predsjednik Franjo Tuđman te je jedini vukovarski branitelj s tako visokim vojnim činom.

Od trojice sinova dvojica najstarijih također su se uključili u obranu, najstariji Robert (1969.) kasnije je, 10. travnja 1992., poginuo u borbama kod Kupresa, upavši sa suborcima u tenkovsku zamku. Kasnije je kod Kupresa podignut spomenik "petorici Vukovaraca".

Blago Zadro pokopan je na vukovarskom Novom groblju 16. listopada 1998. Nakon što su njegovi posmrtni ostaci ekshumirani u ljeto 1998. zajedno s 937 žrtava iz masovne grobnice na vukovarskome Novom groblju. Njegov sin Robert godinu dana poslije identificiran je iz zajedničke grobnice u Zagrebu nakon što je godinama njegova sudbina bila nepoznata. Otac i sin Zadro počivaju na vukovarskom Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata, u Aleji hrvatskih branitelja.

Ime Blage Zadre nosi Zapovjedno-stožerna škola Ministarstva obrane RH, osnovna škola u Borovu Naselju, te ulice u Grudama, Splitu i Zagrebu. Replika njegove biste nalazi se u Vukovaru, a original se nalazi u njegovom rodnom Ledincu.

Blago Zadro rođen je 31. ožujka 1944. godine u Ledincu u općini Grude. U svibnju 2018. godine na zidu Mjesnog doma Mjesne zajednice Ledinac dobio je svoj mural čiji je autor Ante Lovrić iz Širokog Brijega.

Kopirati
Drag cursor here to close