SAD

2019. rekordna po broju masovnih ubojstava

Prema podacima koje su prikupili agencija Associated Press (AP), list USA Today i sveučilište Northeastern, ove je godine zabilježen 41 napad u kojima je živote izgubilo 211 ljudi.
Vijesti / Svijet | 29. 12. 2019. u 09:49 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sjedinjene Države zabilježile su 2019. više masovnih ubojstava nego ikada prije te je ova godina po toj neslavnoj statistici zapisana kao rekordna, piše u nedjelju BBC.

Prema podacima koje su prikupili agencija Associated Press (AP), list USA Today i sveučilište Northeastern, ove je godine zabilježen 41 napad u kojima je živote izgubilo 211 ljudi.

Masovno ubojstvo se definira kao ubojstvo četvero ili više ljudi u istom slučaju, ne uključujući počinitelja. U 33 od 41 napada koristilo se vatreno oružje, a Kalifornija je imala najveći broj masovnih ubojstava po državi, njih osam.

No, iako je 2019. zabilježen najveći broj takvih incidenata, najveći broj žrtava je zabilježen 2017. Te je godine u masovnim ubojstvima stradalo 244 ljudi. Te je godine zabilježena i najsmrtonosnija masovna pucnjava u američkoj povijesti, kada je na festivalu u Las Vegasu vatrenim oružjem pobijeno 59 ljudi.

Broj masovnih ubojstava u SAD-u je porastao iako se sveukupni broj ubojstava smanjio, kazao je kriminolog i profesor na državnom sveučilištu u Minnesoti James Densley. Mnoga masovna ubojstva ni ne dospiju na naslovnice jer se radi o obiteljskim svađama, sukobima bandi ili nasilju povezanom s drogom te se ne tiču šire javnosti.

"Ovo je, čini se, doba masovnih pucnjava", kazao je Densley.

U kolovozu ove godine, nakon masovnih pucnjava u Daytonu, Ohiju i El Pasu u Teksasu, predsjednik Donald Trump je najavio "ozbiljne razgovore" kongresnika o provjerama vlasnika vatrenog oružja.

Tome se protivi vrlo utjecajna Nacionalna udruga za vatreno oružje (NRA) te je Trump naposljetku kazao da "već postoje vrlo jake mjere provjere", a da su masovne pucnjave i "problem vezan uz mentalno zdravlje", prenosi Hina.

 

Kopirati
Drag cursor here to close