Antirasistički

10 tisuća Belgijanaca na prosvjedima protiv policijske brutalnosti

"Želimo pravdu za svaku od žrtava policijskog nasilja u Belgiji", poruka je okupljenih građana na prosvjedima u Bruxellesu.
Vijesti / Svijet | 08. 06. 2020. u 08:42 Anadolija

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Antirasistički protesti nastavljaju se širom svijeta, nakon što je 25. svibnja u američkom gradu Minneapolisu uslijed policijskog nasilja ubijen crnac George Floyd. Tisuće građana izašle su u nedjelju i na ulice Bruxellesa.

Oko 10.000 građana okupilo se na Trgu Poelaert. Poručili su da je vrijedan život crnaca i da su svi umorni od policijskog nasilja nad crncima.

"Želimo pravdu za svaku od žrtava policijskog nasilja u Belgiji", poruka je okupljenih građana na prosvjedima u Bruxellesu.

Foto: Anadolija / Prosvjedi u Belgiji

Tijekom prosvjeda poduzete su opsežne sigurnosne mjere, a demonstrantima su dijeljene i maske.

Prosvjedi su održani i u drugim belgijskim gradovima poput Genta, Anversa, Hasselta i Ostenda.

Floyd je uhićen 25. svibnja u Minneapolisu, nakon što je navodno pokušao da koristi krivotvorenu novčanicu od 20 dolara u lokalnoj trgovini. Videosnimci brutalnog uhićenja objavljeni su na društvenim mrežama. Policajci su mu stavili lisice i oborili ga na zemlju te mu je jedan od njih, Derek Chauvin, pritisnuo koljeno na vrat. Tvrdili su da se opirao uhićenju. Protiv Chauvina je podignuta optužnica za ubistvo drugog stupnja, dok su još trojica policajaca optuženi za pomaganje pri izvršenju djela.

Foto: Anadolija / Prosvjedi u Belgiji

Usprkos tome što je Floyd u nekoliko navrata govorio da ne može da diše, policajac nije dizao koljeno s njegovog vrata. Ubrzo nakon toga učinilo se da je Floyd izgubio svijest, ali policajac je zadržao identičan položaj prema žrtvi. Umro je ubrzo nakon što su ga odveli u bolnicu.

Floydova smrt izazvala je val prosvjeda protiv policijske brutalnosti i rasne diskriminacije, koji su u mnogim američkim gradovima prerasli u nasilje.

Kopirati
Drag cursor here to close