6. redovna sjednica Skupštine ŽZH

ŽZH prva županija koja je usvojila Platformu za mir: ''Ponosni smo i ovime šaljemo poruku mira''

ŽZH je tako postala prva županija u Federaciji BiH koja je usvojila ovaj krovni dokument USAID-ovog projekta PRO-Budućnost.
Vijesti / Politika | 30. 04. 2019. u 13:55 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Platforma za mir jednoglasno je usvojena na šestoj redovnoj sjednici Skupštine Županije Zapadnohercegovačke održane u utorak u Širokom Brijegu.

ŽZH je tako postala prva županija u Federaciji BiH koja je usvojila ovaj krovni dokument USAID-ovog mirovnog projekta PRO-Budućnost.

Foto: Bljesak.info / 6. redovna sjednica Skupštine ŽZH

ŽZH prva u FBiH usvojila Platformu za mir

''Ovo je prva županija od svih deset županija u Federaciji, nakon što je Parlamentarna skupština BiH usvojila Platformu za mir, koja je ovako brzo na dnevni red stavila Platformu i istu usvojila. Bez ikakve sumnje, ovo znači da je ŽZH županija koja je opredijeljena procesima koji će nas približavati jedni drugima, koja stvara ambijent u kojem istinski možemo otvoriti iskren dijalog kojim će približavati sve naše narative, poglede i različitosti, koje očito postoje, da se stvara ambijent da oni mogu obitavati zajedno.

Čestitam Županiji Zapadnohercegovačkoj što je upravo to županija koja je prva nakon državnog parlamenta, odlučila jedan ovako važan dokument staviti na dnevni red. Nakon usvajanja Platforme, razrađivat će se i akcijski plan koji podrazumijeva konkretne korake koji će značiti i implementaciju ove platforme'', izjavila je za Bljesak.info Majda Behrem Stojanov, direktorica USAID-ovog mirovnog projekta PRO-Budućnost.

Foto: Bljesak.info / Majda Behrem Stojanov

Poruka mira iz većinski hrvatske županije

Na usvajanje Platforme za mir ponosan je i predsjednik Skupštine ŽZH koji je istaknuo da ovime Županija Zapadnohercegovačka šalje poruku mira.

''Možda se čini malo čudno kako se usvaja Platforma za mir jer u normalnim državama se o tome ne treba ni pričati, ali evo pitanje je 'je li BiH ''normalna država''?'. Mi smo ponosni što smo prva županija u Federaciji koja je usvojila Platformu za mir. Želja je da ŽZH, kao većinski hrvatska županija gdje su svi zastupnici Hrvati, šalje poruku mira. Mislim da nam je svima u interesu, nebitno tko je koje vjere, nacije i boje kože, da nam je mir nešto što svi želimo i želimo poručiti da je dosta konflikata te da želimo mirnu i prosperitetnu BiH odnosno Županiju Zapadnohercegovačku'', izjavio je za Bljesak.info Ivan Jelčić, predsjednik Skupštine ŽZH.

Foto: Bljesak.info / Ivan Jelčić

Na šestoj redovnoj sjednici, Skupština je još usvojila Nacrt Zakona o turizmu ŽZH, Prijedlog Odluke o pristupanju izradi Prostornog plana ŽZH za razdoblje 2020.-2040. godine te Prijedlog Odluke o usvajanju Revidiranog Akcijskog plana 2018.-2020. za provedbu Strategije razvitka ŽZH za razdoblje 2014.-2020.

Kopirati
Drag cursor here to close