Politička odgovornost

Zvizdić: Zašto je za BiH važno usvojiti Prvi godišnji nacionalni program za NATO

Zvizdić naglašava da je jednako važno, i za mlade ljude i perspektivu njihovog zapošljavanja, bh put k NATO integracijama
Vijesti / Politika | 11. 02. 2019. u 18:51 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Politička ozbiljnost i odgovornost, mir i stabilnost, socio-ekonomski razvoj i borba za vladavinu prava i dostojanstvo svakog građanina BiH su ključni zadaci svih dužnosnika i političkih stranaka. Ove ciljeve BiH može dosegnuti samo kroz provođenje neophodnih reformi i kontinuiranu realizaciju aktivnosti na putu europskih i NATO integracija, izjavio je predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić.

U priopćenju za javnost Zvidić ističe kako toga možda nisu svjesne antizapadno orijentirane političke snage, ili jesu, ali imaju druge uskostranačke interese, ali je svjesna nadmoćna većina građana BiH, kao i brojni prijatelji BiH iz međunarodne zajednice koji podržavaju BiH u etapnoj realizaciji tog ključnog vanjskopolitičkog cilja.

Godišnji državni program

''Zbog toga je izuzetno važno da se razobliči spin koji se ponavlja i kojim se usvajanje prvog godišnjeg državnog plana izjednačava s punim članstvom BiH u NATO savezu. Takva dezinformacija ima za cilj da osnaži politike koje se protive NATO integracijama i da u drugi plan stavi raspravu o benefitima koje bi imala BiH usvajanjem ANP-a, punom aktivacijom MAP-a i daljnjim faznim napretkom prema NATO integracijama'', naveo je Zvizdić.

Također smatra važnim da podsjeti na izjave NATO dužnosnika u kojima je jasno istaknuto da je ''godišnji državni program tek naredni korak u pružanju pomoći Bosni i Hercegovini da izvrši poboljšanja u brojnim oblastima, uključujući efikasnije i ekonomičnije obrambene i sigurnosne sposobnosti, da poboljša odgovor na prirodne katastrofe, poveća interoperabilnost s drugim NATO partnerima i poveća doprinos cjelokupnoj regionalnoj sigurnosti''.

Osim toga, na usvajanje prvog godišnjeg državnog plana za NATO, kako podsjeća predsjedavajući Zvizdić, obvezuju i važeći pravni akti i strategije, kao što su: Zakon o obrani, odluke Predsjedništva BiH i Strategija vanjske politike BiH.

Nato i ekonomski napredak

Zvizdić naglašava da je jednako važno, i za mlade ljude i perspektivu njihovog zapošljavanja, možda i najvažnije, činjenica da je put k NATO integracijama, osim prijeko potrebne sigurnosti, usko povezan i s ekonomskim napretkom, i privlačenjem i povećanim prilivom direktnih stranih investicija, što u konačnici vodi k ekonomskom razvoju i otvaranju tisuća novih radnih mjesta.

Kao primjer navodi da je dovoljno pogledati višestruki rast ekonomskih parametara zemalja iz susjedstva ili šire regije prije i poslije pristupanja NATO savezu i sve će biti potpuno jasno.

''Zato predstavnici politika koje su proeuropsko orijentirane i koje zagovaraju suradnju, kompromis i zajedničko djelovanje u cilju općeg dobra, kako bi stavili u funkciju ogroman bosanskohercegovački razvojni i stabilizacijski potencijal, trebaju donijeti hrabru i dugoročno opravdanu i ispravnu odluku, i glasati za usvajanje prijedloga prvog godišnjeg nacionalnog programa za 2018/19, i stvoriti uvjete za mirnu, stabilnu i prosperitetnu budućnost generacijama koje dolaze'', naveo je predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić u priopćenju za javnost.

Kopirati
Drag cursor here to close