Dinamika Upitnika

Zvizdić: Verificirani odgovori na 1.400 pitanja iz Upitnika

Denis Zvizdić je rekao kako su do sada verificirani odgovori na prvih 17 poglavlja odnosno na oko 1.400 pitanja.
Vijesti / Politika | 24. 10. 2017. u 15:44 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kada je u pitanju dinamika odgovaranja na pitanja iz Upitnika Europske komisije do sada su verificirani odgovori na prvih 17 poglavlja odnosno na oko 1.400 pitanja i prvih 7.000 stranica se već prevode, kazao je danas predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić.

 Dodajući da je na taj način pokazano da Mehanizam koordinacije funkcionira, Zvizdić je tako na zajedničkoj sjednici oba doma Parlamentarne skupštine BiH odgovorio na pitanje delegata Kluba Srba u Domu naroda Dragutina Rodića (DNS) o funkcioniranju tog mehanizma.

 Rodić je još tražio i odgovor na to da li su usvojeni poslovnici o radu svih radnih tijela unutar Mehanizma koordinacije, a Zvizdić je naveo da su, između ostaloga, usvojeni Poslovnik o radu Kolegija za europske integracije, odluka o uspostavljanju komisije za europske integracije te Poslovnik o radu komisije za europske integracije.

 ''Usvojena je i odluka o uspostavljanju radnih grupa za europske integracije, odluka o uspostavljanju radne grupe za političke kriterije, radne grupe za ekonomske kriterije i radne grupe za reformu javne uprave te liste predsjedavajućih i zamjenika predsjedavajućih radnih grupa i drugi dokumenti'', kazao je Zvizdić.

 Potvrdio je da je da su svi posvećeni da promptno odgovore na pitanja iz Upitnika Europske komisije, a više od 1.000 službenika imenovano je u sve radne grupe te je održano oko 160 sastanaka.

 Trenutno se, zaključio je predsjedavajući Zvizdić, može govoriti o optimističnim projekcijama, ukoliko ne bi bilo političkih blokada, i to na način da će do kraja ove godine biti pripremljeni odgovori, prevedeni na engleski i upućeni u Bruxelles.

 Kapetanović pitala o bosanskohercegovačkoj imovini u Hrvatskoj 

Zastupnica u Zastupničkom domu državnog parlamenta Nermina Kapetanović je na zajedničkoj sjednici tog doma postavila pitanje u kojoj fazi je proces utvrđivanja i definiranja bosanskohercegovačke imovine u Hrvatskoj, da li je točno da unutar države postoje opstrukcije u procesu utvrđivanja te imovine i da o tome nema međuentitetske suglasnosti?

 Zanimalo je i da li su točni medijski napisi o izjavama Vlade Hrvatske da će višemilijunsku imovinu prisvojiti ukoliko ne dođe do definiranja sporazuma u skorije vrijeme?

 Odgovorio joj je predsjedavajući Vijeća ministara BiH Deniz Zvizdić koji je kazao da neće ulaziti u medijske napise, ali da „ne postoji bilo kakva korespodencija ili bilo kakva zvanična izjava dužnosnika Vlade Hrvatske koja govori o prisvajanju bosanskohercegovačke imovine ako ne dođe do definiranja dogovora u skorije vrijeme“.

 ''To, naravno, ne ovisi niti od Vlade niti od pojedinca nego od međunarodnog prava, međunarodnih normi i standarda. Da bi u potpunosti kompletirali odgovor zajedno sa spiskom imovine i do sada urađenim pocedurama koje imamo, te kako bi u potpunosti kompletirali takve podatke i s drugih nivoa, odgovor na ovo pitanje ćemo dostaviti u pisanoj formi'', kazao je Zvizdić.

 Zvizdić odgovorio na Špirićevo pitanje o provođenju mjera iz Reformske agende

 Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić je danas na zajedničkoj sjednici oba doma državnog parlamenta kazao da su, kada je riječ o provedbi Akcionog plana za realizaciju mjera iz Ekonomske reformske agende, Vijeće ministara BiH, Vlada Federacije BiH i Vlada RS-a kumulativno realizirali dvije trećine mjera do listopada 2017. godine.

 Napomenu je, pritom, da je okvirna dinamika njene realizacije do listopada 2018. godine.

 Odgovarajući na zastupničko pitanje zastupničkom u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Nikole Špirića, Zvizdić je napomenuo da je konkretno za Vijeće ministara BiH, od 34 mjere realizirano je 19 mjera, a osam mjera se kontinuirano prati. 

 ''Ono što je ostalo kao naša obaveza što se tiče nivoa BiH jeste vezano za trošarine, za usvajanje zakona o Agenciji za osiguranje depozita, inovirane strategije reforme javne uprave koju ćemo završiti i usvojiti do kraja ove godine i zakona o državnim službenicima. To su naše obaveze'', naveo je predsjedavajući Zvizdić.

Kopirati
Drag cursor here to close