Na čekanju 966 milijuna KM

Zvizdić: Traži se rješenje normalnoga funkcioniranja Zastupničkog doma PSBiH

''Nema povećanja plaća policajcima. Čeka 45 financijskih sporazuma čija je ukupna vrijednost više od dvije milijarde KM'', naveo je Zvizdić.
Vijesti / Politika | 30. 09. 2019. u 16:56 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjedavajući Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Denis Zvizdić je nakon sjednice Kolegija u proširenom sastavu izjavio novinarima da je namjera njezinog održavanja bila da nastave razgovore o traženju modaliteta i rješenja za početak normalnoga funkcioniranja Zastupničkog doma PSBiH. 

Dodao je kako je posebno inzistirao i istaknuo činjenicu da u Tajništvu još uvijek na usvajanje čeka Budžet institucija BiH, a "to je 966 milijuna KM, bez kojega nema realizacije kapitalnih projekata"

''Više puta sam samo kao primjer navodio zaključak Predsjedništva da odvojimo tri milijuna KM za most Bratunac-Ljubovija. To nije moguće bez usvajanja budžeta institucija. Nema povećanja plaća policajcima. Čeka 45 financijskih sporazuma čija je ukupna vrijednost više od dvije milijarde KM'', naveo je Zvizdić, dodajući kako smatra da je jako važno da se na neki način ostave po strani političke nesuglasice i da Zastupnički dom počne raditi. 

Problem s Povjerenstvima

Članovi proširenog kolegija su danas razgovarali o tome, a Zvizdić je kao ključni problem naveo neimenovanje povjerenstava, napomenuvši da je nemoguće bez povjerenstava održati redovnu sjednicu Zastupničkog doma na kojoj bi se razmatrali zakoni i financijski sporazumi.

Video: Zvizdić: Odvojiti rad Parlamentarne skupštine od pitanja Vijeća ministara

''Jer bez povjerenstava nemamo stvorene zastupničke pretpostavke za održavanje redovne sjednice Zatupnikog doma. Nastavit ćemo raditi na pokušaju usuglašavanja stavova i na realizaciji naših zahtjeva prema onim klubovima, a to je Srpski klub i SNSD, koji nisu dostavili prijedloge za članove povjerenstava da to urade, kako bi mogli organizirati redovnu sjednicu Zastupničkog doma državnog parlamenta'', naveo je Zvizdić. 

Naš prijedlog je, dodao je on, "da iniciramo jednu sjednicu kolegija Zastupničkog doma i Doma naroda s članovima Predsjedništva BiH, na kojoj bi razgovarali o svim važnijim političkim i drugim temama i problemima s kojima se u ovome trenutku susreće kompletna BiH".

Zvizdić je istaknuo da je on legalista i da nema namjeru kršiti Poslovnik Zastupničkog doma.

Korak po korak

''Držat ćemo se Poslovnika i zakona, ali stalno ću inzistirati na tome da stvorimo pretpostavke za održavanje redovne sjednice Zastupničkog doma PSBiH'', kazao je Zvizdić. 

Dodao je da idu korak po korak dok potpuno ne približe stavove i ne omoguće održavanje redovne sjednice. 

Podsjetio je da ovo nije prvi put da je Vijeće ministara BiH u ovom statusu, te da je isti slučaj bio 2011. i 2012., kada je Nikola Špirić bio 16 mjeseci u njegovoj situaciji. 

''Ali problem današnje aktuelne situacije je da ne radi Zastupnički dom i Parlament, a tada je radio. Dakle, mislim da treba odvojiti rad Parlamentarne skupštine od pitanja Vijeća ministara BiH ili rada bilo koje druge institucije, jer u našem poslovniku ta dva pitanja nisu povezana'', naveo je Zvizdić.

Na pitanje kada očekuje sastanak članova kolegija oba doma s članovima Predsjedništva BiH, Zvizdić je odgovorio da će na Kolegiju Zastupničkog doma, koja će biti u četvrtak, uputiti tu inicijativu.

''Dom naroda je taj koji zakazuje, po njihovom redoslijedu, sljedeću sjednicu kolegija oba doma PSBiH i tada ćemo uputiti poziv da zajedno sjednemo s članovima Predsjedništva BiH. Nadam se nekim dobrim, pozitivnim rezultatima i zaključcima'', rekao je predsjedavajući Zastupničkog doma.

Odnosi s Hrvatskom 

Upitan da ocijeni odnose BiH i Hrvatske, posebno nakon posljednjih medijskih istupa visokih dužnosnik obje države, kazao je kako misli da većina izjava koje čujemo ili kojima svjedočimo unazad nekoliko mjeseci „su plod početka izborne kampanje u Republici Hrvatskoj, pokušaj na neki način zadobivanje birača ili dobivanja onih glasova koji u ovom slučaju dolaze iz BiH“. 

''Što se tiče Hrvatske, mogu svjedočiti s aspekta funkcije koju sam obavljao kao predsjedavajući Vijeća ministara BiH, da je Hrvatska uvijek bila snažan zagovornik europskih integracija BiH, da nam je na tom putu uvijek značajno pomagala i otvarala brojna vrata, omogućavala mnoge susrete i zajedno s nama utjecala na dinamiziranje procesa europskih integracija BiH. To s jedne strane pokazuje dobar, prijateljski, susjedni odnos Republike Hrvatske prema BiH, a s druge strane imamo probleme među kojima posebno ističem da još uvijek nije ratificiran Ugovor o granici, što je prvi znak i poruka dobrosusjedskih odnosa, onako kako smo to uradili s Crnom Gorom'', istaknuo je Zvizdić.

 Dodao je još i pitanje bh. imovine, pitanje korištenja vode Buškog jezera, pitanje Pelješkom mosta, Trgovske gore...

 ''Postoji veliki broj neriješenih pitanja u kojima mi očekujemo da bi, s jedne strane Hrvatska trebala da pošalje dobrosusjedske poruke, ali za mene mnogo važnije treba da poštuje odredbe međunarodnog prava i međunarodnih konvencija - prava mora, Konvencije o zaštiti okoliša, ne ugrožavanja zdravlja ljudi itd. Hrvatska je članica EU, ona je potpisnica svih međunarodnih konvencija, kao i BiH, i očekujem samo to, da poštuje međunarodno pravo i međunarodne odredbe međunarodnih konvencija. Uz to ide i činjenica da imamo 1.000 kilometara zajedničke granice i da na neki način nitko nije važniji susjedu od njegovog susjeda'', zaključio je Zvizdić.

Kopirati
Drag cursor here to close