I tako već deset mjeseci

Zvizdić: Tko blokira milijardu eura namijenjenih za razvoj BiH?

''Moj osobni stav je bio da je potrebno održati redovnu sjednicu na kojoj bi finalizirali proces konstituiranja Zastupničkog doma PSBiH, a to podrazumijeva imenovanje nadležnih povjerenstava'', kazao je Zvizdić.
Vijesti / Politika | 10. 09. 2019. u 16:35 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjedavajući Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Denis Zvizdić je nakon sjednice Kolegija tog doma izjavio novinarima da nije postignut konsenzus u vezi s održavanjem druge redovne sjednice Zastupničkog doma državnog parlamenta.

''Moj osobni stav je bio da je potrebno održati redovnu sjednicu na kojoj bi finalizirali proces konstituiranja Zastupničkog doma PSBiH, a to podrazumijeva imenovanje nadležnih povjerenstava. Nismo imali konsenzus s obzirom na to da raniji stavovi nisu pomijenjeni, posebno od mog uvaženog kolege Nebojše Radmanovića'',  kazao je Zvizdić.

Dodao je da će nastaviti raditi na daljem usuglašavanju stavova i stvaranju pretpostavki za održavanje druge redovne sjednice Zastupničkog doma PSBiH, "a to podrazumijeva stalnu komunikaciju i vrlo vjerojatno u idućem razdoblju održavanje i proširenog Kolegija Zastupničkog doma PSBiH“.     

Na čekanju niz sporazuma

Zvizdić je pojasnio da se posebno zalagao za održavanje redovne sjednice na kojoj bi bile imenovana povjerenstva, prije svega, zbog činjenice da još uvijek nije usvojen budžet institucija BiH koji je dostavljen u parlamentarnu proceduru i zbog činjenice da je u ovom trenutku u parlamentu na čekanju čitav niz financijskih sporazuma čija je ukupna vrijednost 772 milijuna eura i koji su namijenjeni za izgradnju transportne i komunalne infrastrukture. Prioritetno za izgradnju auto-puta Vc, ali isto tako i za izgradnju komunalne infrastrukture u nizu općina na teritoriji čitave BiH. To podrazumijeva izgradnju pročistača otpadnih voda, vodovoda, kanalizacije, deponija, zaštite okoliša, javnog prevoza...

''Upravo zbog te činjenice da su to financijski sporazumi koji su važni za ekonomski razvoj, napredak i važni za sve građane i za čitavu BiH, ne nikako samo za jedna entitet, ili samo za jedan narod, nego za sve građana i sve narode BiH i za čitavu BiH, predložio sam i nastavit ću inzistirati na završetku procesa vezanog za imenovanje povjerenstava, kako bi Parlamentarna skupština BiH, koja je formirana, počela konačno funkcionirati i radtii'', naveo je Zvizdić.

Po njegovim riječima, ne postoji ni jedna zakonska niti ustavna prepreka zbog čega PSBiH ne bi trebala raditi.

Dostavljeni prijedlozi za Povjerenstva

Zvizdić je napomenuo da su svi klubovi u Zastupničkom domu PSBiH dostavili svoje prijedloge za članove povjerenstava, "što znači da smo svi suglasni da povjerenstva budu imenovana“.

''Takav prijedlog nismo dobili jedino od Kluba SNSD-a i stranke koju predvodi Nenad Stevandić. To je osnovni razlog zbog čega se ne može ići u proceduru imenovanja povjerenstava koja, da bi u potpunosti funkcionirala, moraju biti u potpunosti i popunjena'', pojasnio je predsjedavajući Zastupničkog  doma državnog parlamenta.

Podsjetio je da su i ranije pokušali održati drugu redovnu sjednicu, ali na proširenom kolegiju, na zahtjev Kluba SNSD-a, ona je odgođena.

''U ovome trenutku zaista se može konstatirati da je SNSD ona stranka koja na neki način blokira imenovanje povjerenstava, a samim tim se blokira i dalji rad i funkcioniranje Zastupničkog doma PSBiH'', kazao je Zvizdić.

Istaknuo je da je on legalista i da će se ponašati isključivo u skladu s Poslovnikom, te da će probati još jednom razgovarati u sklopu zasjedanja proširenog Kolegija.

''Vidjet ćemo kakvi su stavovi na proširenom Kolegiju. Poslije toga ću odlučiti hoće li se ići u sazivanje redovne sjednice ili ćemo možda već na proširenom Kolegiju imati neki zajednički stav natpolovične većine, ili konsenzus o potrebi usvajanja važnih sporazuma za sve građane BiH'', naveo je Zvizdić.

Taoci političkih prepucavanja

Po njegovim riječima, nema potrebe da tako važni infrastrukturni projekti iz oblasti saobraćajnog i komunalnog gospodarstva, od kojih ovise brojna poduzeća, od kojih ovisi novo zapošljavanje, od kojih ovisi razvoj BiH, da budu taoci bilo kakvih političkih prepucavanja.

Zvizdić je kazao kako se dolazi do zaključka da je riječ o "jednoj ciljanoj, ali antizakonskoj i protuustavnoj blokadi“.

''Apeliram da parlament BiH počne raditi, jer je on formiran. Naravno da svi želimo da što prije dođe do imenovanja Vijeća ministara BiH u skladu s vladavinom zakona i vladavinom prava'', kazao je Zvizdić.

Odgovarajući na novinarsko pitanje u vezi s ANP-om, napomenuo je da Strategija vanjske politike i odluke Predsjedništva su naložile da sve institucije - Vijeće ministara BiH, PSBiH, Predsjedništvo BiH, moraju raditi na daljim aktivnostima vezanim za NATO integracije, bez prejudiciranja članstva. Jedna od tih aktivnosti je slanje ANP-a u Bruxelles.

''On je pripremljen. Može li biti do kraja realiziran u njegovom punom kapacitetu, to ovisi od instutucija, ali s obzirom na to da je prošlo devet mjeseci, teško. Ali hajmo uraditi taj korak koji je tehničke prirode da bi onda realizirali sve druge korake - imenovali mandatara, Vijeće ministara, počeli raditi u Parlamentarnoj skupštini i oslobodili 770 milijuna eura i još 200 milijuna koje je Vijeće ministara usvojilo i poslalo Predsjedništvu na dalju ratifikaciji i slanje u parlament'' rekao je Zvizdić.

Dodao je da će vrlo brzo imati u parlamentu "milijardu eura koji čekaju na svoju realizaciju“.

On je postavio pitanje koja je to politika, koji je to pojedinac, koji je to cilj toliko važan da može blokirati realizaciju milijardu eura neophodnih za ekonomski, infrastrukturni razvoj države BiH. To je bazno pitanje.

''Postoji vrlo jednostavno rješenje, slanje jednoga tehničkog dokumenta koji se zove ANP. Apeliram na sve one koji blokiraju proces slanja da razumiju da je riječ o jednom tehničkom pitanju, ne o članstvu'', naglasio je Zvizdić.

Kazao je da ne možemo imati taj luksuz "da deset mjeseci milijarda eura čeka na svoju implementaciju zbog toga što neko ne želi poštivati vladavinu prava“.

 

 

Kopirati
Drag cursor here to close