Programski skup

Zvizdić: SDA nadmašila obećano  

''Postoje oni koji su protiv EU integracija, oni će i dalje nastaviti da prave blokade i stvaraju opstrukcije na tom putu, ali mi nećemo odustati i budite sigurni da će BiH postati članica EU'', poručio je Zvizdić.
Vijesti / Politika | 24. 03. 2018. u 17:41 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i potpredsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Denis Zvizdić izjavio je danas na programskom skupu SDA u Sarajevu da je SDA jedina stranka koja stvarno razumije tri ključna pojma, odnosno "lozinke“ a to su država, narod i vjera. 

Govoreći o stanju koje je SDA zatekla 2015. godine, naveo je, između ostalog, potpunu blokadu euroatlantskih i NATO integracija.

''Također, nisu postojali strateški i ekonomski dokumenti koji bi uključivali najvažnije sistemske reforme za rast ekonomije'', dodao je Zvizdić.

Bila je prisutna i, kako je naveo, ekonomska te stagnacija industrijske proizvodnje, a rast BDP-a je bio skoro negativan, a rast izvoza je bio ispod svih stopa ekonomskog razvoja.

''Istovremeno, BiH je bila stavljena na sve crne liste, ukupna situacija je bila vrlo pesimistična'', rekao je Zvizdić.

Stoga je, kaže, Vijeće ministara definiralo četiri ključna prioriteta u svom radu, i to dinamiziranje procesa EU i NATO integracija, provođenje ekonomskih reformi, jačanje vladavine prava i borbe protiv korupcije te jačanje međunarodne i regionalne suradnje.

''Pokrenuli smo snažne europske procese'', kazao je.

Podsjetio je da je BiH u protekle tri godine realizirala sve obaveze europske agende, između ostalog, usvojen je mehanizam koordinacije, BiH je pristupilia Ugovoru o transportnoj zajednici, a naša zemlja je i primila, finalizirala i predala Upitnik Evropskoj komisiji.

'' Pitanje upitnika je najizazovniji i najkomleksiniji proces EU integracija'', istaknuo je.

Podcrtao je da je to najvažniji vanjskopolitički cilj BiH te "da nas ništa neće zaustaviti na putu ka tom cilj".

''Postoje oni koji su protiv EU integracija, oni će i dalje nastaviti da prave blokade i stvaraju opstrukcije na tom putu, ali mi nećemo odustati i budite sigurni da će BiH postati članica EU'', poručio je Zvizdić.

U današnjem obraćanju na programskom skupu, Zvizdić je istaknuo i to da je BiH po nekima i lider na zapadnom Balkanu, pogotovo kada se govori o izvozu BiH, jer je rast izvoza u našoj zemlji povećan tijekom posljednjih nekoliko godina.

Naveo je da je u prošloj godini pokrivenost uvoza izvozom u BiH iznosila skoro 62, dok je ove godine u prvom kvartalu iznosila 67 posto, što znači da će BiH u naredne tri godine imati obim vanjskotrgovinske razmjene u iznosu od više od 30 milijardi KM.

''To znači početak samoodrživosti ekonomije BiH koja će u konačnici rezultirati ubrzanim ekonomskim rastom i zapošljavanjem'', ocijenio je Zvizdić.

 Također je naglasio da je BiH među 20 zemalja svijeta sa najvećom stopom razvoja turizma, što znači da je, kako je kazao, lider i u toj oblasti.

Demantirao je sve one koji se, kako je rekao, bave različitim spinovima, realni pokazatelji pokazuju stvarnu situaciju i činjenica je, tvrdi Zvizdić, da je SDA nadmašila obećano.

Naravno, dodao je da to nije dovoljno i da se mora i dalje raditi.

''Budite uvjereni da će naši napori biti usmjeren ka ekonomskom razvoju, povećanju broja radnih mjesta i očuvanju stabilnosti'', poručio je, uz napomenu da je BiH najmanje zadužena zemlja u usporedbi sa zemljama u regiji.

Istaknuo je da će nastaviti jačati BiH na planu regionalne suradnje, te očuvanju mira i stabilnost, prije svega u regiji, a i šire.

''Ostajemo dosljedni ključnim prioritetima, to su EU i NATO integracije, očekujemo brzo kandidatski status i ako ovako nastavimo raditi, možemo očekivati da ćemo postati dio evropske porodice do 2025. godine'', rekao je Zvizdić.

Dodao je "da sada sve zavisi od nas samih, od toga štp hoćemo i da li to možemo ostvariti.“

Njegov zaključak je da se udružuju i ljevica i desnica, "koje se udružuju prije svega u borbi protiv SDA, iako SDA predano radi na cjelovitoj i multikulturalnoj državi u kojoj će svako moći živjeti od svog rada".

Kopirati
Drag cursor here to close