Zvizdić prijeti HNŽ-u
Zvizdić ističe da se radi, također, o isključivoj ustavnoj nadležnosti institucija BiH, ''te je na ovaj način spriječeno provođenje ustavnih nadležnosti institucija BiH''.

Zvizdić prijeti HNŽ-u

Vijesti / Politika | 18. 05. 2018. u 13:59 Bljesak.info / Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Zakonski neutemeljenu i izvannadležnu naredbu MUP-a Hercegovačko-neretvanske županije da se autobusi s migrantima zaustave ispred Konjica i da im se ne dozvoli prolaz na odredište u objekt u Sakakovcu koji je u nadležnosti državnih organa, smatram najgrubljim kršenjem zakona i sprečavanjem državnih organa u provođenju državnih nadležnosti, a posebno zbog činjenice da smo prije nekoliko dana, a i jučer, jasno priopćili da migrante koji se nalaze na otvorenim prostorima u BiH treba smjestiti na human i čovjeku dostojan način'', rekao je predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić.

Pročitajte još



U priopćenju se navodi da je u potpunosti neprihvatljivo da se bilo tko poigrava s osobama koje su u nevolji, posebno zbog činjenice da je Vijeće ministara na prošloj sjednici, u punom sastavu i jednoglasno, usvojilo Nacrt akcionog plana hitnih mjera kojim su zadužena nadležna tijela svih nivoa vlasti Bosne i Hercegovine da hitno stave u funkciju sve raspoložive kapacitete u cilju adekvatnog prihvata, smještaja i zbrinjavanja migranata, naročito ranjivih kategorija, a u skladu s Ustavom BiH, važećim zakonima BiH i prihvaćenim međunarodnim standardima, te da, u roku od 48 sati, organiziraju transfer i smještaj migranata koji su trenutno bez adekvatnog smještaja.

Dodao je da je Ministarstvo sigurnosti pokrenulo aktivnosti u cilju realizacije navedenog zaključka Vijeća ministara BiH i poduzelo sve potrebne mjere kako bi se osigurao transfer i smještaj migranata u izbjegličko-prihvatni centar Salakovac.

''Potrebno je posebno naglasiti da su sva kretanja i boravak stranaca i azilanata u Bosni i Hercegovini regulirani Zakonom o strancima i Zakonom o azilu, u koji su inkorporirani međunarodni standardi iz ove oblasti, kao i relevantne odredbe evropske pravne stečevine'', navodi se u priopćenju.

Zvizdić ističe da se radi, također, o isključivoj ustavnoj nadležnosti institucija BiH, ''te je na ovaj način spriječeno provođenje ustavnih nadležnosti institucija BiH''.

''S obzirom da prema članu Ustava BiH postoji sloboda kretanja širom BiH, te da niti jedna razina vlasti neće je ometati, očekujemo da će u što skorijem roku, u skladu sa zakonom, nadležnostima i na miran način, konvoj s migrantima biti proveden do izbjegličko-prihvatnog centra Salakovac. Osim toga, Krivični zakon BiH propisuje krivičnu odgovornost za napad na ustavni poredak i  propisuje kažnjavanje za ugrožavanje osoba pod međunarodno-pravnom zaštitom'', navodi se u reagiranju predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH.

''Pozivamo Tužiteljstvo BiH na hitnu reakciju i još jednom naglašavamo da će državne institucije BiH iskoristiti sve svoje ustavne, zakonske i institucionalne kapacitete i da će odluka Vijeća ministara BiH i Ministarstva sigurnosti biti realizirana. Još jednom pozivamo MUP HNŽ da ne sprečavaju provođenje odluka institucija BiH i da ne ugrožavaju ustavni poredak BiH i osobe pod međunarodno-pravnom zaštitom, jer će u protivnom i naredbodavci i izvršitelji morati snositi sankcije prema navedenim odredbama Krivičnog zakona BiH'', navodi se u priopćenju za javnost predsjedatelja Vijeća ministara BiH Denisa Zvizdića.

Video: Zvizdić: Odluka MUP-a HNK je pokušaj storniranja odluka državnih organa


Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić ističe kako je ''iskreno iznenađen i zatečen današnjim događajima na području općine Konjic u trenutku kad je država Bosna i Hercegovina pronašla rješenje da napaćene izbjeglice smjesti i zbrine na human i odgovoran način''.

''Vjerujem da upravo građani Bosne i Hercegovine najbolje prepoznaju nesreću ovih ljudi i zato, i kao čovjek i kao premijer, naprosto ne shvaćam današnja zbivanja kao ni razloge zbog kojih je do njih došlo'', ocijenio je.

Premijer je izjavio da organima u Bosni i Hercegovini, a što su i organi županije, želi poručiti da pitanje ovih izbjeglica, među kojima ima starijih osoba, žena i djece, ne smijemo podvesti pod administrativne procedure jer je to pitanje solidarnosti, brige za drugoga i humanosti.

''Nadam se da ćemo svi zajedno naći najbolje rješenje da ovim ljudima koji su sada u velikoj potrebi pomognemo'', rekao je Novalić.

Kopirati
Drag cursor here to close