Poštivati vladavinu prava

Zvizdić: Prestati s trgovinom uskostranačkih interesa

Na osnovu 14 ključnih prioriteta u Mišljenju nadležne institucije u BiH treba da izrade smjernice za daljnje postupanje na putu k EU.
Vijesti / Politika | 29. 05. 2019. u 20:32 Fena
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić pozdravio je Mišljenje o zahtjevu Bosne i Hercegovine za članstvo u Europsku uniju ocjenjujući da predstavlja poziv svim snagama u BiH da prestanu s trgovinom uskostranačkih interesa, kao i na poštivanje vladavine prava. 

''Mišljenje, koje je objavila Europska komisija, jasan je signal koji potvrđuje europsku perspektivu u BiH. Traži se bolja prevencija u oblasti korupcije i bolja reforma javne uprave'', kazao je Zvizdić koji je ovim povodom održao sastanak sa šefom Izaslanstva Europske unije u BiH Lars Gunnarom Wigemarkom. 

Na osnovu 14 ključnih prioriteta u Mišljenju nadležne institucije u BiH treba da izrade smjernice za daljnje postupanje na putu k EU. 

''Ove preporuke su bazirane isključivo na standardima i zahtjevima EU i zbog toga ne mogu biti predmet unutarnjih kompromisa radi postizanja partikularnih nacionalnih ili političkih ciljeva na unutarnjem političkom planu BiH. To je ključna poruka koju možemo iščitati iz ovog Mišljenja'', rekao je Zvizdić. 

Akcentirao je da Mišljenje znači da "nitko u BiH nema zakonski osnovu za ucjene bilo koje vrste u bilo kojem procesu". 

Video: Zvizdić: Mišljenje Evropske komisije poziv na poštivanje vladavine prava

''Sadržaj je jasan putokaz u smislu reformi kako bismo naš politički i ekonomski sustav uskladili s EU standardima. Ovo je povijesna prekretnica koja otvara novo poglavlje između BiH i EU, te predstavlja ocjenu spremnosti za pristupanje naše zemlje EU'', naglasio je Zvizdić. 

Očekujući da Vijeće ministara BiH bude uskoro uspostavljeno kaže da će novo Vijeće imati dobar temelj u nastavku aktivnosti na putu BiH k EU jer su "u ovom mandatu  2015., 2016. i 2017.  bile najuspješnije europske godine u kojima se radilo na ispunjavanju uvijeta za pristup u EU". 

''Zato se želim zahvaliti svim agencijama civilnog društva na nemjerljivom doprinosu, a posebno Direkciji za Europske integracije'', poručio je Zvizdić na današnjoj pres-konferenciji u Sarajevu. 

Mišljenje će biti dostavljeno svim članicama EU (28 zemalja) na razmatranje, a preporuka Povjerenstva je da se ovo pitanje razmatra kada bude formirana vlast na svim razinama u BiH. 

U Mišljenju je na više od 170 stranica data analiza stanja u BiH u odnosu na standarde EU. 
Kopirati
Drag cursor here to close