Četvrtak u Mostaru

Zvizdić o sastanku HDZ-a i SDA: To nije dobar model

Zvizdić je naveo da je zagovornik toga da treba imati kontinuirane sastanke, posebno kontinuirane susrete lidera političkih stranaka koje participiraju na razini Zastupničkog doma i parlamenta BiH
Vijesti / Politika | 05. 11. 2019. u 15:37 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjedavajući Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH i potpredsjednik SDA Denis Zvizdić je danas u Sarajevu izjavio novinarima da je svaki sastanak parlamentarnih stranaka koje u ovome trenutku imaju intenciju da čine većinu na razini BiH, sasvim sigurno koristan i predstavlja korak naprijed.

''Ne bih mogao reći da će sastanak u četvrtak biti finalni, da on može odrediti sva pitanja, jer ja nikada nisam bio zagovornik da dvoje sjedi, a da nije prisutna i neka treća ili četvrta komponenta koja treba činiti parlamentarnu većinu na razini BiH. To nije dobar model, ako ne sjede svi oni koji će sutra na neki način biti ili članovi Vijeća ministara BiH ili dio parlamentarne većine'', kazao je Zvizdić, odgovarajući na novinarsko pitanje u vezi sa sastankom izaslanstva SDA i HDZ BiH najavljenim za četvrtak, 7. studenog u Mostaru.

Zvizdić je naveo da je zagovornik toga da treba imati kontinuirane sastanke, posebno kontinuirane susrete lidera političkih stranaka koje participiraju na razini Zastupničkog doma i parlamenta BiH,“jer se samo kroz dijalog, kroz iznošenje činjenica, kroz prezentiranje neke perspektive i vizije može doći do pravih rješenja“.

''Ako svi ostaju na svojim pozicijama, ako ne postoji dijalog, onda sasvim sigurno nećemo doći do rješenja'', smatra Zvizdić.

Napomenuo je kako priželjkuje i poziva da što prije dođe i do trojnoga sastanka, posebno sastanka lidera političkih stranaka.

''Ali mislim da on treba biti u jednom širem kapacitetu, u sastavu svih onih koji će sutra biti većina na razini Zastupničkog doma, a samim tim i na razini Doma naroda parlamenta BiH'', kazao je Zvizdić, dodajući da je jako važno razgovarati i izbjegavati spinove „kojima stalno prisustvujemo unutar odnosa između političkih stranaka“.

Istaknuo je da je on jedan od najvećih zagovornika dijaloga kao najefikasnijeg instrumenta i modela za rješavanje svih pitanja u BiH.

''Dijalog i pozitivna politička volja su još uvijek najvažniji instrumenti kako doći do kvalitetnih rješenja'', kazao je Zvizdić.

Zvizdić: Praktično je nemoguća potpuna blokada rada Vijeća ministara

Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić izjavio je danas da će vjerojatno biti na neki način usporenija dinamika rada i sastajanja Vijeća ministara BiH, ali da je praktično nemoguća potpuna blokada rada te institucije.

Zvizdić je na pres-konferenciji pojasnio da postoje proceduralna, zastupnička i zakonska rješenja koja onemogućavaju da dođe do potpune blokade rada Vijeća ministara BiH.

''Do sada nismo bili u situaciji niti smo imali potrebu aktivirati tu vrstu zakonske i pravne norme, jer mislim da je Vijeće ministara BiH jedna od rijetkih institucija koja je najredovnije i najefikasnije radila u protekle četiri, četiri i po godine'', naveo je Zvizdić.

Po njegovim riječima, druga važna stvar jeste da Vijeće ministara BiH mora raditi, ne zato što to želi on ili neki član Vijeća ministara, „nego zato što državne institucije imaju svoje obveze i svoje potrebe“.

''Oni redovno šalju svoje materijale, tako da mi ne možemo neodgovarati na takve materijale i moramo omogućiti svim institucijama na razini BiH da u potpunosti normalno funkcioniraju, obavljaju svoje važne zadatke bitne za državu i za građane, bez obzira na određene volje, namjere, želje ili ideje bilo koje političke stranke'', kazao je Zvizdić.

Kopirati
Drag cursor here to close