Izmišljeni događaji?

Zvizdić i Veleposlanstvo SAD-a optužilo Dodika za laž

Potpuno je jasno, smatra Zvizdić, da izvor Dodikove nervoze nisu procedure ili već ogoljena floskula “prijenosa ustavnih nadležnosti” koju Dodik sustavno zloupotrebljava, dok ih istovremeno on sam najagresivnije krši.
Vijesti / Politika | 22. 08. 2018. u 17:09 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Radikalni populizam baziran na manipulativnim, bombastičnim i izmišljenim temama i događajima, začinjen provokativnim i ucjenjivačkim porukama, a sve češće i otvorenije, opasnim izjavama i namjerama, postao je svakodnevni vid predizbornog djelovanja Milorada Dodika, smatra predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić.

''Posljednji u nizu takvih neselektivnih, paničnih i neargumentiranih is(na)pada je ničim izazvan, usmjeren protiv “Prijedloga sporazuma o grant sredstvima za razvojne ciljeve” između Sjedinjenih Američkih Država, putem Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) i Bosne i Hercegovine, putem Agencije za javne nabavke BiH, za razvojni cilj borbe protiv korupcije, koji je potpuno transparentno pripremljen, razmatran i prihvaćen na sjednici Vijeća ministara, 16. kolovoza, u skladu s važećim poslovničkim procedurama i odredbama. U skladu s odredbama Ustava BiH, prema kojem su „vanjska politika i međunarodne obaveze“ u nadležnosti institucija BiH, Vijeće ministara  BiH nije bilo u obavezi da u vezi s predmetnim sporazumom traži mišljenje nižih nivoa vlasti. Nismo to uradili sada i nećemo to uraditi u bilo kojoj proceduri koja je u nadležnosti države BiH, i u tom smislu Vijeće ministara BiH uopće ne obavezuje niti zanima što o tome misle entitetski dužnosnici. Stav Vijeća ministara BIH je od početka jasan, prihvaćamo, pa čak i potičemo dobru suradnju, ali ne dozvoljavamo miješanje u ustavne nadležnosti države BiH'', izjavio je Zvizdić. 

Potpuno je jasno, smatra on, da izvor Dodikove nervoze nisu procedure ili već ogoljena floskula “prijenosa ustavnih nadležnosti” koju Dodik sustavno zloupotrebljava, dok ih istovremeno on sam najagresivnije krši, nego upravo procesi koje vodi Vijeće ministara BiH, a kojih se očito Dodik najviše plaši jer su vezani za jačanje državnih institucija i vladavinu prava.

Tko osim onih koji su protiv općeprihvaćenih demokratskih standarda može biti protiv osnovnih projektnih ciljeva usvojenog Sporazuma sa USAID-om: (1) Unapređenje kapaciteta Agencije za javne nabavke da implementira transparentne procedure javnih nabavki; (2) Jačanje kritičnih procesa za sprečavanje korupcije u javnim institucijama i (3) Povećan nadzor i provođenje antikorupcijskih procesa'', pita Zvizdić.

 Da bi se navedeni ciljevi realizirali, USAID će u skladu s odredbama Sporazuma,  osigurati iznos od osam milijuna američkih dolara. Finansiranje će biti postupno, a sredstva neće biti operativna odmah, što u potpunosti pobija Dodikovu “teoriju zavjere” da će sredstva biti “iskorištena za izbore u BiH”, naglašava također predsjedavajući Vijeća ministara BiH. Osim toga, USAID u BiH djeluje od 1995. godine i od tada do danas je kroz razne projekte podrške ekonomskom, demokratskom i socijalnom napretku BIH osigurao oko 1,8 milijardi dolara. 

''Zbog toga i ovom prilikom želim uime građana BiH da zahvalim prijateljskom američkom narodu i Sjedinjemin Američkim Državama na svemu pozitivnom, korisnom i korektnom što su uradili za Bosnu i Hercegovinu, a posebno zbog činjenice da su uvijek ispravno razumjeli bosanskohercegovačke unutrašnje odnose i zalagali sa za regionalni značaj, opstojnost, cjelovitost i demokratski razvoj BiH. Za razliku od Dodika, svi oni koji vole BiH imaju jedan ključni kriterij kojim definiraju prijatelje, a to je podrška suverenitetu, terotorijalnom integritetu i međunarodnopravnom subjektivitetu cjelovite i nedjeljive Bosne i Hercegovine. Dakle, jedini meritoran kriterij prijateljstva je podrška državi BiH i svim njenim građanima, njenom euroatlantskom putu, ekonomskom razvoju, miru i sigurnosti, a ne, kako to Dodik zamišlja, pojedinim političkim partijama ili propalim nacionalističkim i hegemonističkim idejama'', istaknuo je Zvizdića.

Dodao je da "upravo zbog takve jasne i nedvosmislene podrške državotvornim kapacitetima i važećem ustavnom uređenju BiH, Sjedinjene Američke Države su jedan od najvećih i najvažnijih prijatelja BiH".

''Tako je bilo, tako je sada i tako će i dalje biti bez obzira na paničnu nervozu antibosanskih snaga čiji je Dodik trenutni eksponent. I to trebaju znati i upamtiti i oni koji vole, a posebno oni koji ne vole BiH. U protivnom, ko bi pametan u BiH ili van nje, imajući u vidu važnost unutrašnje i regionalne suradnje, mira i stabilnosti, potpisao i podržao ovo što govori i radi Milorad Dodik'', naglasio je predsjedavajući Vijeća ministara BiH.

Veleposlanstvo SAD:  Izmišljotine i neistine Milorada Dodika

Izmišljotine koje je Milorad Dodik juče iznio u javnost su jednostavno neistinite. Ponovo se pomoć naroda Sjedinjenih Američkih Država koristi da bi se dokazivale nevjerojatne teorije zavjere koje su u službi izbornih kampanja u Bosni i Hercegovini, priopćeno je iz Veleposlanstva Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini.

Prema procjenama,kako se navodi,  Sjedinjene Američke Države do sada su uložile gotovo dvije milijarde dolara u rekonstrukciju i izgradnju demokratskih institucija u BiH. 

Kako bi se osigurala transparentnost te partnerski odnos sa vladama u Bosni i Hercegovini, USAID je u proteklih šest mjeseci radio na pripremi Okvirnog sporazuma s Vijećem ministara BiH u svrhu definiranja programa za borbu protiv korupcije. Ovo je tek prvi korak. O konkretnim detaljima programa se upravo sada razgovara sa bh. vlastima. Planirani programi bi trebalo da predstavljaju nastavak dosadašnjih napora u borbi protiv korupcije posredstvom automatizacije vladinih sistema, poboljšanja procesa javnih nabavki te podrške javnom nadzoru nad potrošnjom vlasti. Kao i uvijek, Vlada SAD svoje projekte implementira uz punu koordinaciju sa domaćim vlastima te u skladu sa domaćim zakonima, pojašnjavaju iz američke veleposlanstva.  

''Lažne optužbe Milorada Dodika na račun projekta koji za cilj ima borbu protiv korupcije u javnom sektoru trebale bi da potaknu pitanja o njegovoj predanosti transparentnoj i efikasnoj vladavini, kao i o njegovim osobnim motivima, imajući u vidu nedavne izvještaje o nekretninama i drugoj imovini u njegovom posjedu.

Tekući programi Vlade SAD usmjereni su na podršku reformskim procesima u zemlji, poticanje ekonomskog razvoja, poboljšanje sigurnosti i osnaživanje civilnog sektora, uključujući i nezavisne medije. Ponosni smo na ove programe, kao i na partnerski odnos uspostavljen sa predstavnicima civilnog društva, medija, nevladinih organizacija te sa građanima širom Bosne i Hercegovine'', citat je iz priopćenja.

Pokušaji da se javnost zavede i da se zaplaše organizacije i pojedinci koji su posvećeni izgradnji bolje Bosne i Hercegovine su neprihvatljivi i nedemokratski, ističu iz Veleposlanstva Sjedinjenih Američkih Država u BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close