Non-paper

Zvizdić: Nema solucije o mirnom razlazu ili bilo kakvoj podjeli BiH

Zvizdić je podsjetio da su trenutno u javnosti dva 'non papera' u kojima drugi pišu o Bosni i Hercegovini, a iako različita oba imaju zajednički imenitelj i to je u miješanje u unutarnje stvari samostalne i suverene Bosne i Hercegovine.
Vijesti / Politika | 18. 04. 2021. u 11:36 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na svaki dokument vezan za Bosnu i Hercegovinu napravljen bez bh. institucija treba reagirati oštro, to nas je naučila povijest, kazao je dopredsjedatelj Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić

On je danas gostujući na redovnoj nedjeljnoj sesiji Asocijacije nezavisnih intelektualaca Kruga 99 govorio o temi "'Non paper' realpolitika i stabilnost suverenih država".

Zvizdić je podsjetio da su trenutno u javnosti dva 'non papera' u kojima drugi pišu o Bosni i Hercegovini, a iako različita oba imaju zajednički imenitelj i to je u miješanje u unutarnje stvari samostalne i suverene Bosne i Hercegovine.

Kako je dodao, vanjsku politiku zemalja koje imaju deklarativnu privrženost Europske unije ne prate stvarni i realni postupci koji su usklađeni s politikom Europske unije i zemalja EU.

''U BiH smo sposobni odlučivati o našoj sudbini i te države trebale bi nam pomoći na putu ka EU, a ne otežavati nam taj posao koji je ionako složen'' - kazao je Zvizdić.

Ocijenio je da je potrebno prestati s etnocentričnim velikodržavnim projektima, a unutarnja politika susjeda BiH mora se pretvoriti u konkretnu i prijateljsku pomoć.

Pozvao je intelektualnu zajednicu i probosanske političke snage da na svaki dokument vezan za BiH napravljen bez bh. institucija reagiraju oštro "jer nas je povijesno iskustvo naučilo da ignoriranje takvih pojava može imati velike posljedice za BiH i regiju".

Podsjetio je na prvi 'non paper' o BiH koje je izradila Srpska akademija nauka i umjetnosti (SANU) a koji je u tadašnjoj SFRJ predstavljen kao neobavezujući akademski tekst, ali se kasnije pokazalo da je bio inspiracija za rat, genocid, etničko čišćenje…

''To je nešto što bh. patrioti više neće dozvoliti i tko god to dozvoljava otvara put retrogradnim i anticivilizacijskim snagama u BiH i regiji i otvara Pandorinu kutiju'' - mišljenja je Zvizdić.

Govoreći o 'non paperu' iza kojeg navodno stoji premijer Slovenije Janez Janša kaže da je u njemu predviđena podjela BiH kao i realizaciju tri velikodržavna projekata čime je predviđeno nestajanje tri države.

''Tko god misli da bi građani ove tri države šutke pristali na takva rješenja o 'mirnim razlazima' pravi kardinalnu grešku. Bez obzira na mlaku reakciju EU raduje oštra reakcija Njemačke i SAD koje su naglasile da je arhitektura zapadnog Balkana završena i da nema prekrajanja granica'' - dodao je Zvizdić.

Podvukao je da su one pozvale da se države posvete ekonomskom razvoju, postizanju unutrašnje sigurnosti i radu na reformama koje će voditi ka EU integracijama.

''Priča o odcjepljenju Republike Srpske uvijek zvuči grubo, a mirni razlaz koji mnogo ljepše zvuči ima isti sadržaj i cilj. Nema solucije o mirnom razlazu ili bilo kakvoj podjeli BiH posebno ne na etničkim principima'' - stava je Zvizdić.

Mišljenja je da je potrebno ići kao potpunoj reintegraciji i planskoj, postupnoj, ali temeljitoj promjeni Ustava BiH koja će povećati nivo funkcionalnosti BiH i ojačati državne institucije da provode EU reforme.

Smatra da je potrebno i razmisliti o vraćanju na kvalitetna rješenja iz takozvanog "Aprilskoga paketa" koji je bio kreiran u suradnji s međunarodnom zajednicom i koji su podržale sve trenutno vodeće politike.

Predsjednik Asocijacije Krug 99 Adil Kulenović kazao je BiH konačno treba prestati biti predmet potkusurivanja i aspiracija susjednih zemalja jer su zemlje regije potpisujući Dejtonski mirovni sporazum priznale da su bile dio agresije.

Potrebno je, naglašava, sagledati postupke u ovim i budućim okolnostima, dodajući da politika bez nasilja nalaže kompromis, upozoravajući da aktualnim 'non paperom' koji se pripisuje Janezu Janši odjekuje duh SANU.

Kopirati
Drag cursor here to close