Dogovor o nametima

Zvizdić: Konačan stav o trošarinama nakon razgovora sa svim parlamentarcima

Vijesti / Politika | 27. 09. 2017. u 20:30 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjedatelj Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić danas je održao sastanke sa članovima klubova Demokratske fronte (DF) i SDP-a BiH u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, s kojima je razgovarao o usvajanju seta zakona o trošarinama na naftu i naftne derivate.

''Razgovori su protekli u atmosferi međusobnog uvažavanja, bili su korektni i veoma korisni za mene obzirom na određene sugestije i razgovore koje smo imali o svim specifičnim detaljima u vezi teme trošarina. Imao sam potrebu da razgovaram sa klubovima zastupnika i to ću nastaviti sa svim klubovima i svim zastupnicima koji budu htjeli čuti nove detalje o trošarinama iz nekoliko razloga'', izjavio je Zvizdić nakon današnjih sastanaka.

Prvi razlog, po njegovim riječima, jeste da predoči benefite koje bi BiH dobila poslije usvajanja zakona o trošarinama, odnosno nakon što je potpisan Ugovor o transportnoj zajednici, te mogućnostima da dobijemo grant i kreditna sredstva, prenose agencije.

Drugi razlog, kako je naveo, jeste da odgovori na eventualna pitanja i treći, kako je kazao, najvažniji jeste da čuje prijedloge i sugestije od parlamentaraca, koji bi poslije eventualne ugradnje u nove prijedloge zakona, omogućili minumum zajedničke platforme za izglasavanje tih zakona, a koji bi na neki način bili pokretač značajnog i novog investicionog ciklusa kada je riječ o cestogradnji u BiH.

Zvizdić je dodao da danas nije predočio gotova rješenja, već da je htio od zastupnika čuti određene prijedloge i sugestije koje bi eventualno mogli prihvatiti i ugraditi u novi prijedlog zakona o trošarinama koji će sigurno, naglasio je, imati veći nivo transparentnosti u prikupljanju i trošenju sredstva i moguće i nove omjere unutar već ranije definiranih prijedloga 10 plus 5. Potvrdio je da postoji i mogućnost da povećanje bude niže od 0,15 feninga po litru ukoliko se takav prijedlog pokaže racionalnim i opravdanim i ako bude zajednički stav zastupnika.

''Vidjet ćemo u kom pravcu i na bazi analiza koje priprema UO UNO, pa ćemo nakon obavljenih razgovora sa svim zastupnicima, kao Vijeće ministara donijeti neke naše konačne stavove'', naveo je Zvizdić.

Naglasio je da su danas tek otpočeli razgovore, te da je stupio u kontakt s predsjednicima skoro svih klubova i sa zastupnicima koji nemaju klubove u Zastupničkom domu PBiH i od većine njih očekuje termine za sastanak.

Kopirati
Drag cursor here to close