Ne toleriraju radikalizam

Zvizdić: Islam u BiH je jedan od najtolerantnijih oblika islama na svijetu

Zvizdić je ponosan na moralnu, etičku ispravnost i tolerantnost islama u BiH
Vijesti / Politika | 27. 10. 2017. u 14:23 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić je nakon sastanka s delegacijom Republike Bugarske, odgovarajući na pitanje novinara iz Bugarske, izjavio da je Bosna i Hercegovina zemlja Bosanaca i Hercegovaca i da pripada isključivo i samo građanima BiH.

Po njegovim riječima, tako je bilo, tako će i ostati.

''Bosna i Hercegovina ima dobre odnose s Turskom, ali Turska se nikada nije umiješala u unutrašnje poslove Bosne i Hercegovine, niti je pokušala da utiče na realizaciju naših baznih prioriteta, a oni su europske integracije i NATO integracije. U tom smislu smo uvijek imali podršku Turske na realizaciji tih osnovnih ciljeva'', kazao je Zvizdić, odgovarajući novinaru iz Bugarske koji je postavio pitanje u vezi s navodima da je BiH ostavljena u "naslijeđe turskom predsjedniku Receppu Tayyipu Erdoganu".

Napomenuo je da BiH pripada Europskoj uniji i europskom kontinentu.

''U kulturološkom smislu, posljednjih 150 godina je BiH isključivo vezana za dominantne tokove europske kulture. Mi poštujemo našu vjeru i našu tradiciju. Islam u BiH je zasigurno jedan od najtolerantnijih oblika islama na svijetu'', naveo je Zvizdić.

Dodao je da "smo ponosni na moralnu, etičku ispravnost i tolerantnost islama u BiH''.

''Bilo kakav oblik radikalizma nije i neće biti dozvoljen i nigdje u BiH ne postoje bilo kakve baze ili bilo kakvi kampovi'', naglasio je predsjedavajući Zvizdić, odgovarajući na pitanje postoje li na teritoriji BiH baze radikalnog islama.

Po njegovim riječima, to je služben izvještaj bh.  obavještajnih agencija koji je potvrđen od europskih agencija sa kojima agencije BiH imaju sporazum.

Napomenuo je da BiH ima potpisan sporazum sa EUROPOL-om, te redovnu suradnju i sa svim agencijama u regiji, Europi i svijetu.

''Oni govore o sljedećim podacima, u zadnje dvije godine nije ni jedan državljanin BiH otišao na ratište u Siriji. Oni koji su se vratili, a ukupno ih je bilo 46, se nalaze pod kontrolom ovlaštenih državnih institucija. U BiH nema i neće biti bilo kakvoga kampa koji bi mogao biti vezan za bilo koji oblik radikalizma ili terorizma'', istaknuo je Zvizdić.

Naglasio je da je riječ o neistinitim informacijama i jednoj vrsti ''specijalnog rata'' koji se vodi protiv BiH.

Dodao je da je uvijek spreman, na bilo kojoj razini, u bilo kojoj europskoj instituciji, iznijeti adekvatne činjenične podatke i ''demantirati takve neistine o BiH''.

Premijer Republike Bugarske Boyko Borisov je kazao da su se predsjedavajući Zvizdić i on dogovorili da specijalne službe, a i oni sami, surađuju u pogledu suzbijanja terorizma.

''Mi se zalažemo za to da sve balkanske zemlje pristupe NATO-u da bi se garantirala sigurnost. Zalažemo se za opću  europsku obranu. Zato se izdvajaju sredstva iz EU'', kazao je Borisov.

Kopirati
Drag cursor here to close