Pravila pravila

Zvizdić i Mektić prekrajaju Pravilnik o uniformama?

Krajem prošle godine Radna grupa sastavljena uglavnom od uposlenika policijskih agencija sastavila je Pravilnik o izgledu i kvalitetu policijske opreme
Vijesti / Politika | 07. 08. 2018. u 10:36 Bljesak.info
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Osim što se već osam mjeseci blokira objava Pravilnika o izgledu policijskih uniformi u agencijama BiH, predsjedavajući Vijeća ministara Denis Zvizdić i ministar sigurnost Dragan Mektić iza leđa Radne grupe koja ga je sastavljala, radi na njegovom prekrajanju, piše Dnevni avaz.

Potrebne procedure

Krajem prošle godine Radna grupa sastavljena uglavnom od uposlenika policijskih agencija sastavila je Pravilnik o izgledu i kvalitetu policijske opreme, a dokument je nakon toga prošao sve potrebne procedure, između ostalog jednoglasno usvojen na sjednici Vijeća ministara. Ali, do objave u „Službenom listu BiH“ nikad nije došlo.

Nakon istupa u kojem je predsjednik Sindikata Granične policije BiH Dragan Krvavac optužio Zvizdića da namjerno blokira objavu Pravilnika, oglasila se i Gospodarska komora FBiH. Kako su naveli u svom pismu, objava Pravilnika je odgođena jer se trenutno vode pregovori između Vijeća ministara i određenih kompanija koje žele ući u posao proizvodnje uniforme.

Da se pregovori odvijaju, potvrdio je u ranijoj izjavi i ministar Mektić.

''Pokušavamo da dođemo do toga da i te kompanije budu zadovoljne Pravilnikom, da i oni mogu konkurirati za proizvodnju'', kazao je Mektić za Avaz.

Ono što je sporno jeste da se ti razgovori odvijaju mimo Radne grupe koja je Pravilnik i sastavljala.

''Zašto se to nama radi iza leđa? Šta se krije? Pravilnik je sastavljen po najvišim europskim standardima i ne vidim razlog da se on mijenja. Tko može ispuniti uvjete, taj će i dobiti posao'', kaže Krvavac.Kako ističe, određene kompanije žalile su se da one ne mogu ispuniti uvjete i to je službeni razlog njihovog nezadovoljstva.

''Međutim, oni navode da mogu ispuniti sve svjetske zahtjeve i kriterije. Ne vidim onda šta je problem.

Zašto i nas ne uključe u te razgovore i pregovore'', navodi Krvavac.

Sve preko naših leđa

Krvavac ističe da su najviše pogođeni upravo granični policajci.

''Nama je oprema najlošija. Druge državne agencije imaju iole dobru opremu, ali sve uvijek ide preko naših leđa. Mislim da bi državi trebalo biti u interesu da graničari imaju kvalitetnu opremu'', dodaje Krvavac.

Kopirati
Drag cursor here to close