Demantirali austrijske medije

Zvizdić i Borovac: Smanjen priljev migranata u BiH

Od početka godine u BiH je ušlo 20.000 migranata i da je po osnovu readmisije u druge države vraćeno 899 migranata.
Vijesti / Politika | 07. 11. 2018. u 19:21 Fena
Zvizdić i Borovac o migrantima
Kopirati

Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić i ministrica za ljudska prava i izbjeglice BiH Semiha Borovac poručili su danas da je usljed jačanja državne granice smanjen broj nezakonitih ulazaka migranata u BiH te je spriječen ulazak u državu više od 14.000 osoba.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''U ovom trenutku imamo značajan smanjen broj dolazaka i odlazaka migranata, a nadam se da ćemo uskoro postići i naš sporazum sa Fontex-om čime ćemo zatražiti angažman njihovih policijskih snaga na granici sa Srbijom i Crnom Gorom. Ponašat ćemo se u skladu sa tri osnovna principa - zadržati humani pristup prema ljudima koji su u potrebi, poštivati međunarodno pravo i domaće zakone o azilantima i izbjeglicama'', potvrdio je Zvizdić.

Podaci o ulasku migranata

Iznoseći na današnjoj pres-konferenciji relevantne podatke, naveo je da je od početka godine u BiH ušlo 20.000 migranata i da je po osnovu readmisije u druge države vraćeno 899 migranata.

''Namjeru za azil izrazilo je njih 19.986, dok je zahtjev za azil podnijelo 1.315 migranata. Najviše ih je došlo iz Pakistana, Irana, Sirije, Afganistana, Iraka i Libije'', rekao je Zvizdić.

U cilju osiguravanja smještajnih kapaciteta ističe da je u funkciju stavljen objekt u Salakovcu, Delijašu i Istočnom Sarajevu, a završena je adaptacija prihvatnog centra za migrante u vojarni "Ušivak" u Hadžićima, čiji je kapacitet 400 migranata.

Očekuju da se uskoro okonča i adaptacija đačkog doma u Bihaću, kapaciteta oko 700 migranata.

Demantirao austrijske medije

''U prihvatnom centru u tvornici Bira u Bihaću u ovom trenutku ima oko 500 migranata, a u hotelu Sedra nalaze se obitelji sa djecom i maloljetnici bez pratnje, njih oko 400'', naveo je Zvizdić.

Također, demantirao je pisanja austrijskih medija o navodnom postojanju 20.000 migranata koji se nalaze na bh. granici i čekaju da izvrše proboj u Europsku uniju.

''Riječ o dezinformacijama kojim se čini velika šteta BiH, a Austrija je veliki prijatelj BiH'', kazao je Zvizdić.

Ovom prilikom ministrica za ljudska prava i izbjeglice BiH Semiha Borovac istaknula je da su jedina sredstva koje su dobile institucije BiH ona od Vlade Češke u iznosu od milijun eura.

''Iz IPA fondova do sada je izdvojeno šest milijuna eura kao pomoć za djelovanje u tijeku migrantske krize, zatim milijuna eura iz Fonda za migrante i milijun eura Međunarodne organizacije za migracije (IOM). Ova sredstva realizuju se putem naših partnerskih organizacija IOM-a i UNICEF-a'', kazala je Borovac na pres konferenciji održanoj nakon sjednice Vijeća ministara BiH.

Kopirati