Zvizdić

BiH treba još Amerikanaca

''Neophodno je pojačano pristustvo američkih dužnosnika u BiH'', rekao je Zvizdić.
Vijesti / Politika | 22. 10. 2019. u 13:34 Bljesak.info
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH, Denis Zvizdić razgovarao je u Washingtonu sa zamjenikom pomoćnika državnog tajnika za europske i euroazijske poslove SAD i specijalnim izaslanikom za zapadni Balkan u State Departmentu Matthewom A. Palmerom i bivšom veleposlanicom SAD u BiH Maureen Cormack, o aktualnoj situaciji u Bosni i Hercegovini i regiji.

Američki službenici u BiH

Predsjedavajući Zvizdić se zahvalio na podršci i rekao da su SAD bile, jesu i ostaju najvažniji, najmoćniji i najkonzistentniji prijatelj i saveznik BiH u očuvanju njene cjelovitosti, zaštite njenog suvereniteta i jačanju njenog državnog kapaciteta, da su najzaslužnije za brojne segmente institucionalnog jačanja Bosne i Hercegovine, te da zbog toga BiH treba i dalje biti pouzdani partner Amerike na području Zapadnog Balkana.

Zvizdić je posebno naglasio da međusobno razumijevanje i dobru političku suradnju treba unaprijediti i dodatno proširiti i na polje ekonomske suradnje i povećane razine američkih investicija u razvojne sektore u BiH.

''Neophodno je pojačano pristustvo američkih službenika u BiH'', rekao je Zvizdić, pozivajući investitore iz SAD da ulažu u BiH, a građane SAD da u što većem broju posjećuju BiH gdje će imati prijateljsko okruženje.

Tijekom razgovora, specijalni izaslanik Palmer je rekao da je Bosna i Hercegovina jedan od najvažnijih faktora stabilnosti na području Zapadnog Balkana i da SAD ostaju snažno privržene zaštiti teritorijalnog integriteta i suvereniteta BiH, kao i očuvanju stabilnosti i sigurnosti kroz nastavak procesa euroatlantskih integracija.

Formiranje vlasti

Zvizdić i Palmer su se složili da je za proces europskih i NATO integracija ključno poštivanje vladavine prava, što predstavlja jednu od najvažnijih i temeljnih vrijednosti demokratskih država. Posebno su istaknuli da mir i stabilnost nemaju alternativu za ekonomski napredak i suradnju zemalja u regiji.

Zvizdić i Palmer su razgovarali i o razlozima neformiranja vlasti u BiH, navodeći da je najveći problem u neprihvaćanju Godišnjeg nacionalnog programa, kao preduvjeta za daljnje NATO integracije BiH.

Rekli su da je važno ispuniti taj uvjet, kao i da je potrebno što prije formirati vlast, imajući u vidu najbolji interes za BiH, i uz neizostavno poštivanje važećih zakona, odluka i strategija usvojenih od strane nadležnih institucija.

Predsjedavajući Zvizdić je rekao da BiH treba ostati na putu reformi, demokratizacije, poštovanja domaćih zakona i međunarodnih standarda, te da je neophodno pojačati aktivnosti na putu EU i NATO integracija kako bi što prije postali dijelom obitelji modernih i prosperitetnih država.

Palmer je naglasio da SAD ostaju snažno posvećen i iskren prijatelj Bosne i Hercegovine u svim reformskim procesima i integracijama koje vode ka sigurnosti, stabilnosti i ekonomskom prosperitetu, te da se pitanje procesa NATO integracija razumije kao pitanje vladavine zakona, povećanja razine sigurnosti što, na bazi dokazanih iskustava, vodi ka ukupnoj stabilizaciji i povećanoj razini domaćih i privlačenju stranih investicija, novim radnim mjestima, zadržavanju mladih osoba i kvalitetnijem životnom standardu.

Kopirati
Drag cursor here to close